12 juni 2008

Oh brother, another Marsalis: Wynton

Wynton Marsalis (New Orleans, 18 oktober 1961) is een vooraanstaand Amerikaans jazz-trompettist en componist, en is daarnaast ook zeer bekend om zijn uitvoeringen van klassieke muziek.
Als afstammeling van de slaven uit Afrika is Marsalis zeer actief in het ter discussie stellen van zaken die aan rassendiscriminatie gerelateerd zijn. Zijn oeuvre omvat 16 klassieke en meer dan 30 jazz-opnames, waarvoor hij tot en met 2004 in totaal acht Grammy Awards heeft gekregen.

Marsalis is de tweede zoon van de jazzpianist en componist Ellis Marsalis. Zijn oudere broer, Branford Marsalis, is een beroemd saxofonist. Delfeayo, een andere broer, speelt trombone en zijn jongste broer Jason speelt drums.
In 1980 werd hij opgenomen in de Jazz Messengers van Art Blakey en een jaar later tourde hij met Herbie Hancock.
In 1982 tekende Marsalis bij Columbia Records; kort daarop was hij internationaal bekend.

Marsalis' nieuwe album From the Plantation to the Penitentiary is een ontroerende maar heldere beschouwing van de onvolkomenheden van Amerika. Marsalis gebruikt recente observaties van de moderne levenswijze in de Verenigde Staten. Op The Return of Romance wordt de vrouwonvriendelijke entertainmentindustrie onder vuur genomen: 'I ain't no bitch and I ain't your ho'. Het album kent ook positieve geluiden. Zo is These Are Those Soulful Days geïnspireerd door de vriendschap tussen zijn 10-jarige zoon en Walter Blandings 11-jarige tweelingdochters. Alle nummers op het album zijn nieuwe composities, waarbij de tekst en muziek is geschreven door Marsalis. Jennifer Sanon neemt op vier nummers de vocalen voor haar rekening. Verder in het kwintet: Walter Blanding (blaasinstrumenten), Dan Nimmer (piano), Carlos Henriquez (bas) en Ali Jackson (drums).

Wynton Marsalis - Live At The House of Tribes [2005]
1. Green Chimneys (T. Monk)
2. Just Friends (J. Klenner/S. Lewis)
3. You Don’t Know What Love Is (G. De Paul/ D. Raye)
4. Donna Lee (C. Parker)
5. What Is This Thing Called Love (C. Porter)
6. 2nd Line (P. Barbarin)
h**p://clubdragon.org/robert/private/Music/Wynton%20Marsalis%20Live%20At%20The%20House%20of%20Tribes/

Wynton Marsalis - From The Plantation To The Penitentiary [2007]
01 - From The Plantation To The Penitentiary.mp3 - 17.9M
02 - Find Me.mp3 - 13.6M
03 - Doin' (Y)Our Thing.mp3 - 13.4M
04 - Love And Broken Hearts.mp3 - 10.5M
05 - Supercapitalism.mp3 - 10.2M
link dead

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home