11 november 2009

Barfly Bukowski

Laatste dag van de Antwerpse boekenbeurs vandaag. Iets met boeken doen?

Henry Charles Bukowski (Heinrich Karl Bukowski, Andernach, 16 augustus 1920 - San Pedro, 9 maart 1994) was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de atmosfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk. Op zijn beurt had hij invloed op een aantal van zijn tijdgenoten en werd zijn stijl vaak nagevolgd. Hij was een productief schrijver, zijn oeuvre beslaat duizenden gedichten, honderden korte verhalen en zes romans.
Veel van het werk van Bukowski heeft een autobiografisch karakter; hij voerde zichzelf vaak op in de persoon van Henry (Hank) Chinasky. Zijn werk wordt bevolkt door de bewoners van de ruige buurten van Los Angeles, kleine criminelen, alcoholisten, hoeren en gokkers. Zijn poëzie is veelal in vrij vers, zijn proza hard en direct, vol puntige dialoog.

Nadat hij de middelbare school had afgemaakt studeerde hij twee jaar journalistiek. Op 24-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste korte verhaal en twee jaar later nog een. Hierna schreef hij gedurende tien jaar niets meer, hij zwierf door de Verenigde Staten en hield zich in leven met simpele baantjes. Hij zat korte tijd in de cel - wegens dronkenschap - en in een psychiatrische inrichting.
In 1947 keerde Bukowski terug naar Los Angeles, waar hij ging samenwonen met Jane Conney Baker. In 1952 werd hij postbode. In 1955 werd hij getroffen door een bijna dodelijke maagbloeding. Nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen begon hij gedichten te schrijven. In 1957 trouwde hij met Barbara Freye, van wie hij in 1959 alweer scheidde. Na de scheiding ging hij weer aan de drank, al bleef hij wel dichten. In 1959 ging hij weer bij de post werken, wat hij elf jaar volhield.
In het begin van de jaren 60 werd er poëzie van zijn hand gepubliceerd, eerst in een tijdschrift en later in twee bundels. Ook kreeg hij in 1964 een dochter, met zijn vriendin Frances Smith. In 1969 nam hij ontslag bij de post, waarna hij in een maand zijn eerste roman schreef. Hij kon makkelijk weg bij de post omdat de uitgever Black Sparrow Press hem een maandelijkse uitkering had toegezegd; uit dankbaarheid liet hij bijna al zijn latere werk bij deze uitgever verschijnen.
In 1976 ontmoette hij Linda Lee Beighle, met wie hij in 1985 trouwde. Ze verhuisden naar Los Angeles. In deze plaats overleed hij.

Charles Bukowski - King of Poets (1997)
1 When All The Animals Lay Down
2 Smart Girl
3 Light Of Jesus
4 Pleasures
5 Rejoice And Asunder
6 Northern Acquaintance
7 Grammar Of Life
8 My Father
9 Soup, Cosmos and Tears
10 Life Of The King
11 Only The Truly Lost
12 Need For Glue
13 Hammer and Leash
14 Another Academy
15 Solar Mass
16 Lesbian
17 Night I Killed Tommy
18 Lady With the Legs
19 Photo
20 Like That
21 Mystery Of
22 Plants
23 Bad
24 Bukowski Says Goodbye
h**p://emedia.art.sunysb.edu/debt/music/bukowski/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home