05 november 2009

The way Saadiq sees it

Charlie Ray Raphael Wiggins (1966, Oakland/San Francisco) begon op zijn zesde bas te spelen. Na de middelbare school kreeg hij de kans om met Prince en Sheila E. te spelen tijdens hun Parade Tour in 1984.

Geinspireerd door deze ervaring besloot Raphael er een carrière van te maken en met broer Dwayne en neef Timothy Christian richtte hij eind jaren tachtig Tony! Toni! Toné! op. Met hun eerste single 'Little Walter' hadden ze in 1988 meteen een hit te pakken en hun tweede album 'The Revival' maakte in 1990 supersterren van Raphael, Dwayne en Timothy. Op het hoogtepunt van het succes van Tony! Toni! Toné! en na zes miljoen verkochte albums besloot Raphael de groep te verlaten om een solo-carrière te beginnen.

De eerste wapenfeiten waren twee filmnummers: 'Ask of You' voor de film Higher Learning en 'Me & You' voor de film Boyz in the Hood. Na deze twee singles stopt hij tijdelijk als artiest om bij te komen.

Lucy Pearl werd zijn volgende project: samen met Dawn Robinson (En Vogue) en Ali Shaheed Muhammad (A Tribe Called Quest) vormde hij in 2000 deze R&B-supergroep die het na één album al  voor gezien hield. Saadiq was inmiddels ook aan het produceren voor Macy Gray, TLC en The Roots. Hij werkte ook aan albums van o.a. Kelis, Ginuwine, Kelly Price, The Isley Brothers....
In 2004 verscheen zijn album 'Ray Ray' via zijn eigen label Pookie Entertainment.

En Raphael Saadiq is tegenwoordig de man achter (en voor) Joss Stone. Zijn laatste CD " The Way I see it" ligt dan ook heel erg in het verlengde van wat Joss Stone doet. Waar Saadiq zich voor zijn vorige CD's "Raphael Saadiq" en "Ray Ray" liet insprireren door Blaxploitation, koos hij nu voor Motown. Het resultaat is een ijzersterke plaat die de sfeer van toen op haast authentieke wijze weet neer te zetten. "Sure Hope You Mean It" klinkt als authentieke Sam Cooke, "Keep Marchin' en "Love That Girl" zijn onvervalste Supremes-Motown. Wilson Picket is de inspiratie geweest voor "Big Easy" en Smokey Robinson stond model voor "Staying In Love".
En het namedroppen gaat verder: "Oh Girl" en "Sometimes" zijn schatplichtig aan Marvin Gaye, en "Let's Take A Walk" refereert aan The Temptations. Maar Saadiq heeft genoeg klasse en vakmanschap om (weer!) Joss Stone in "Just One Kiss" naar zijn hand te zetten, en om zelfs Stevie Wonder (in "Never Give You Up") boven zichzelf te doen uitstijgen...
Deze cd zit al we-e-e-ken in mijn cd-speler.
En dat zal nog wel een tijdje zo blijven...

Raphael Saadiq - The Way I See It (2008)
Sure Hope You Mean It - 3:40
100 Yard Dash - 2:18
Keep Marchin' - 2:38
Big Easy - 3:19
Just One Kiss (feat. Joss Stone) - 2:32
Love That Girl - 3:04
Calling (feat. Rocio Mendoza) - 3:45
Staying In Love - 2:54
Oh Girl - 3:35
Let's Take A Walk - 2:28
Never Give You Up (feat. Stevie Wonder & CJ) - 4:13
Sometimes - 4:06
Oh Girl (Remix) (feat. Jay-Z) - 3:42

h**p://golfpowerfr.free.fr/raphael_saadiq-the_way_i_see_it-2008.zip

Raphael Saadiq - Ray Ray
Chic.mp3
Detroit Girl.mp3
Grown Folks.mp3
I Know Shuggie Otis.mp3
I Love Her.mp3
I Want You Back.mp3
Live Without You.mp3
Save Us.mp3
This One.mp3
Raphael Saadiq Feat. Alliebaba - Chic Like You.mp3
Raphael Saadiq Feat. Babyface - Not a Game.mp3
Raphael Saadiq Feat. Joi - Ray Ray Theme.mp3
Raphael Saadiq Feat. Lucy Pearl & Toni Tone Tony - Rifle Love.mp3
h**p://www.megaupload.com/?d=GKKZEC84
of h**p://www.mediafire.com/?nxrxlyg32gu

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home