28 oktober 2009

High as a kyte: Kyteman's Hiphop Orchestra

Ik weet het ook niet. Ik zit ook maar te raden. Maar volgens mij heet Kyteman zo omdat hij vaak zo high als een kite is. Want dit album is wel apestoned.
Meteen ook het grootste verwijt voor een verrassend album dat in de Nederlandse pers hoog (hopla, daar we weer!) de hemel wordt ingeprezen: het is zo relaxed dat het bijna te vrijblijvend en ongeinteresseerd wordt.

Kyteman (Colin Benders, Utrecht, 1987) was drie jaar bezig met het schrijven en opnemen van zijn debuutalbum "The Hermit Sessions". Nu hij dit album heeft afgerond, tourt hij met zijn "Kyteman's Hiphop Orchestra". In dit project combineert Benders jazz met hiphop, maar ook ambient met electronica. Zelf is hij trompettist en dirigent van het orkest. Het orkest bevat 12 muzikanten en 10 mc's. De teksten van het album zijn Engels- en Franstalig.

Het album "The Hermit Sessions" is uitgebracht op 20 februari 2009. Voor dit album heeft Benders zelf alle partijen ingespeeld, maar live wordt dit gedaan door zijn "orkest". Kyteman's Hiphop Orchestra speelde deze zomer op vele festivals. Ze stonden op Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz, Eurosonic/Noorderslag...
Van een band die in de media zo omhoog (weer!) gekatapulteerd wordt, verwacht ik een sensatie die mij omver blaast. Maar "The Hermit Sessions" springt niet en swingt niet. Spettert niet en knettert niet. Het enige nummer met ballen is "U-Town University", dat richting Dizzee Rascal schuift. De andere tracks zijn erg chill (met uitzondering van het dixieland-niemendalletje dat als outro dient). "She Blew Like Trumpets" en "No More Singing the Blues" zijn erg dubby maar halen niet het niveau van bijvoorbeeld Fat Freddy's Drop of Le peuple de l'herbe. En nu ik toch de Franse invloeden beklemtoon: ReaZun bewijst op "Une Seule Fois" dat hij MC Solaar op zijn i-Pod heeft.
Natuurlijk kunnen grotere namen uit de scene niet uitblijven, dus komt Blaxtar, de grote broer van Typhoon, even langs met "Blow The Whistle On 'Em". Erg aanstekelijk, vooral door dat lullige gefluit.

Dus: "The Hermit Sessions" is veel van van-alles, maar steeds een beetje sloom. Zonder meer een van de sterkste albums, en een van meest karakteristieke projecten die dit jaar uit Nederland kwamen. Maar Benders beweert nu al dat dit concept eenmalig was, en dat hij hierna iets anders gaat doen. Dat belooft, want wie speelt als op "Sorry" zal niet gauw uit het collectieve geheugen verdwijnen...

h**p://www.kyteman.com
h**p://www.myspace.com/kyteman
h**p://kyteman.hyves.nl


Kyteman - The Hermit Sessions (2009)
1. Intro – Allstars Anthem (feat. Paradox) (1:30)
2. She Blew Like Trumpets (feat. Gmb) (3:11)
3. Une Seule Fois (feat. Reazun) (3:51)
4. No More Singing the Blues (feat. Omar Soulay) (3:13)
5. City Is Burning (feat. Reazun, Paradox) (3:46)
6. Blow the Whistle On 'Em (feat. Blaxtar) (4:30) 
7. Sorry (Live in Tivoli) (2:30)
8. Pitchblack Darkness (feat. Reazun, Paradox) (4:02)
9. Stand for Something (feat. Bangbang) (4:09)
10. It Circus (Not) [feat. Unorthadox] (3:10)
11. We Know You Know (feat. Reazun, Paradox) (4:35)
12. U-Town University (feat. Double G, Paradox, Reazun, King Jule, Master Surrea) (2:47)
13. Peace Without the Rest (feat. Paradox) (3:11)
14. Outro - Marching Band (0:38)
h**p://www.megaupload.com/?d=HYB2LAJH
of h**p://lix.in/-639a1d

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home