24 september 2009

Fat Freddy, Dr. Boondigga, The Big BW and the rest...

Fat Freddy’s Drop is een zevenkoppig collectief uit Wellington, Nieuw Zeeland. Frontman Mu is één van de grondleggers van de ‘Wellington sound’ en dat is goed terug te horen in de muziek van zijn band: roots, reggae, soul, dub, dancehall, noem maar op... Alle muziekstijlen die relaxed en zomers zijn, zijn terug te horen in de sound van Fat Freddy’s Drop. 


De groep lijkt onbegrensde mogelijkheden te hebben: ze traden in het verleden op met onder andere The Mad Professor, Jazzanova en Afro Celt Soundsystem. Naast uitverkochte zalen in Nieuw Zeeland, speelt de band geregeld in Australië en al twee keer eerder deden ze een tour door Europa. Het wordt dus hoog tijd dat het grote publiek kennis maakt met de waanzinnige chille mix van Fat Freddy’s Drop.
De release van het debuutalbum ‘Based On A True Story’ in Nieuw Zeeland (2005), was meteen aanleiding om het Guinness Book of Records te bellen. Het album kwam namelijk op #1 binnen in de hitlijsten en dat was uniek voor een uitgave in eigen beheer. Bovendien was het album in twee weken tijd al platina en waren de reacties in de (internationale) pers ronduit jubelend.

Maar we moesten vier jaar wachten op de opvolger "Dr. Boondigga & The Big BW". Opener Big BW is een soulnummer -met die typische stem die op Marvin Gaye lijkt!- met diepe dubbassen en leuke blazers. Ook Boondigga is zeer soulvol. Het ruim tien minuten durende Shiverman is gebaseerd op een soort housebeat maar bevat ook veel dub-invloeden. Ook Wild Wind is een uptempo track met beat, maar dit nummer is wat donkerder, met een hoofdrol voor de bas. The Camel is een vrij trage jazzfunk-song (gezongen door Alice Russell) en ook The Nod is erg funky maar schakelt halverwege over op een dixieland-arrangement en loopt uit op een New Orleans marching band-geluid. En het nummer wordt opgesierd door een stukje rap van MC Slave.
Het lekkerste nummer is Pull The Catch, een reggaenummer met een onderliggende hiphopbeat en ook veel dubinvloeden.

"Dr. Boondigga & The Big BW" is een opwindende mix van jazz, soul, funk en vooral dub en reggae. Het ene moment klinkt het ingetogen, het volgende moment behoorlijk up-tempo. Vaak organisch, maar zo af en toe toch ook behoorlijk elektronisch. En wat voortdurend opvalt zijn de diepe bassen! Dit is zeer rijke en eclectische plaat met een mix van al mijn favoriete muziekstijlen.
Waarschijnlijk de plaat van het jaar...

h**p://www.fatfreddysdrop.com

Fat Freddy's Drop - Dr. Boondigga And The Big BW (2009)
01. Big BW 6:15
02. Boondigga 10:36
03. The Raft 6:01
04. Pull The Catch 7:13
05. The Camel (ft. Alice Russell) 5:18
06. The Nod 9:38
07. Shiverman 8:41
08. Wild Wind 6:58
09. Breakthrough 8:50
h**p://lix.in/-6e846f
of  h**p://lix.in/-557671
of h**p://lix.in/-5a0a54

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home