23 september 2009

Odes and Rapsodies: Papas and Vangelis

Irene Papas (Irene Lelekou, 3 september 1926, Chiliomodi, Griekenland) heeft in meer dan zeventig films gespeeld, en kan terugkijken op een carriere die meer dan vijftig jaar overspant.
Zij begon in Griekenland, voor ze wereldwijd bekend werd met succesfilms als 'The Guns of Navarone' en 'Zorba de Griek', en door critici bejubelde films als 'Z', 'Erendira' en 'Elektra'.
In 1977 speelde ze in 'Mohammed, de boodschapper van God' ('Mohammad, Messenger of God' , ook bekend als 'The Message') over de oorsprong van de Islam, en het bericht van de profeet Mohammed.
Zij speelde nog niet zo lang geleden in de film 'Captain Corelli's Mandolin', met Nicholas Cage...

Evanghelos Odyssey Papathanasiou (29 maart 1943, Volos, Griekenland) maakt veelal gebruik van piano, keyboards en andere elektronische instrumenten.
Hij is vooral bekend van de filmmuziek 'Chariots of Fire' uit 1981 (waarvoor hij een Oscar won), het thema voor het Wereldkampioenschap voetbal 2002 en de nummer 1-hit 'Conquest of Paradise', uit de film '1492: Conquest of Paradise'.

Het album 'Odes' (1979), is een eerste samenwerking tussen Papas en Vangelis. Hun tweede album "Rhapsodies" is gelijkaardig in die zin dat de stukken op traditionele (oude) Griekse liederen en/of gedichten gebaseerd zijn.

Meteen valt op dat dit werk helemaal los staat van het overige oeuvre van de componist Vangelis.
Over het algemeen, kun je alleen maar positief doen over deze stijlvolle culturele muziek, en over de samenwerking tussen deze twee Griekse grootheden. Deze albums zijn niet gemaakt om commercieel te scoren, maar omwille van de kunst...
Proef er van, en weet het te appreci"eren binnen zijn context...

Irene Papas & Vangelis Papathanasiou - Odes (1979)
1. 40 Braves
2. Neranzoula (Le Petit Oranger)
3. Danse du Feu
4. Kolokotronei
5. Fleuve
6. Racines
7. Lamento
8. Menousis
h**p://ivo.cps.unizar.es/pub/music/V/Vangelis/1979-Odes/

Irene Papas & Vangelis Papathanasiou - Rapsodies (1986)
01-Ti_Ipermacho_Stratigo.mp3
02-O_Gliki_Mou_Ear.mp3
03-Ton_Nimfona_Sou_Vlepo.mp3
04-Rapsodia.mp3
05-Tin_Oreotita_Tis_Parthenias_Sou.mp3
06-Christos_Anesti.mp3
07-Asma_Asmaton.mp3
h**p://ivo.cps.unizar.es/pub/music/V/Vangelis/1986-Rapsodies/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home