19 november 2008

Up and Down (and up again): Will Downing

De Amerikaanse zanger, songwriter en producent Will Downing (1963, Brooklyn, New York) is een van die vocalisten die al jaren meegaat, maar nauwelijks bij het grote publiek bekend is. Wat hem onderscheidt van veel andere vocalisten, is dat hij zijn zang niet het middelpunt maakt van zijn muziek.

Downing kreeg zijn opleiding aan een van de meest gereputeerde scholen van New York;  waar ook Barbra Streisand en Stephanie Mills afstudeerden, samen met record company executives Clive Davis (de stichter van Arista Records) en Kedar Massenburg (de voorzitter van Motown Records). Downing, die later zou werken voor Motown, studeerde af met Massenburg in 1981.
Downing zat verder aan de universiteit in Richmond, maar verhuisde in het midden van de jaren 80 terug naar New York, waar hij aan albums werkte van Jennifer Holiday, Kool & the Gang , saxofonist Gerald Albright, Billy Ocean, Regina Belle en Mica Paris.
Later ging hij zelf zingen bij Arthur Baker's groep, Wally Jump Junior, en hij engageerde vervolgens Baker als producent, nadat hij getekend bij Island Records.
In 1988 tekende Downing bij 4th & Broadway Records, en zijn solo-album, Will Downing, werd uitgebracht in datzelfde jaar. De critici bestempelden terecht Downing's versie van de John Coltrane-klassieker A Love Supreme als een van zijn hoogtepunten.
Maar ondanks nog meer goede albums liep het  publiek maar niet warm voor de jazzy soul van Downing.
Hij stapte over naar Island Records voor Come Together As One. Dat album was een pop-en-dance-georiënteerde verzameling die Downings liefde voor jazz liet horen.
Hij vertrok daarop naar Mercury Records voor zijn 4e CD Love's the Place to Be (1993), zijn best verkochte album tot nu toe met ongeveer 235.000 exemplaren in de VS, en meer dan 300.000 in Groot-Brittannië. Hij bleef bij Mercury voor nog twee albums, Moods (1995) en Alone (1997).
De CD All You Need kreeg een Grammy-nominatie voor Best Traditional R&B-album in 2000.

Downing werd vorig jaar getroffen door een zeldzame spierziekte, maar dankzij zijn spirituele instelling heeft hij zijn depressie overwonnen, en vanuit zijn rolstoel de CD After Tonight ingezongen. Zijn geloofsovertuiging is prachtig weergegeven in de gospelballad ‘God Is So Amazing’. De overige tracks volgen de trend van ‘Soul Symphony’ uit 2005, zoals het  licht funky ‘Will’s Groove’, en het mid-tempo ‘Fantasy (Spending Time With You)’. Maar Downing is groots in zijn sensuele ballades, zoals ‘No One Can Love You More’ (een cover van Phyllis Hyman) met Gerald Albright op sax. Maar ook ‘Satisfy You’; of ‘All I Need Is You’ en ‘You Just Can’t Smile It Away’ (een cover van Bill Withers) met Kirk Whalum op sax, overtuigen moeiteloos.
De titelsong is lekkere mid-tempo track, en ‘Lover’s Melody’ met Roy Ayers op xylofoon swingt zachtjes...

h**p://www.willdowning.com/

Will Downing - After Tonight (2007)
1. Will's Groove
2. Fantasy (Spending Time With You)
3. After Tonight
4. No One Can Love You More - (with Gerald Allbright)
5. Lover's Melody - (with Roy Ayers)
6. Satisfy You
7. All I Need Is You - (with Kirk Whalum)
8. God Is So Amazing
9. You Just Can't Smile It Away - (with Kirk Whalum)
10. After Tonight (Between the Sheet Remix)
h**p://sharebee.com/48c91eb9

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home