31 oktober 2008

Enigmatic Jean-Luc Ponty

De Franse jazzviolist Jean-Luc Ponty (Avranches, 29 september 1942) startte zijn carrriere als klassiek violist in een symphonie-orkest. Terwijl hij druk was met het klassieke repertoire, maakte hij ook kennis met de jazz, zoals de muziek van Miles Davis en John Coltrane, en ging klarinet en saxofoon spelen. Hij leerde jazz spelen op deze instrumenten, maar koos er uiteindelijk voor om viool te spelen .

Ponty was de eerste violist die verder ging dan het spelen van swing. Hij liet zich beïnvloeden door niet-violisten die veel modernere jazz speelden, zoals Charlie Parker, John Coltrane en Clifford Brown. Zijn eerste platen zijn dan ook erg bebop, en de manier waarop hij bebop speelde oogste overal waardering en bewondering. Zijn geluid en improvisaties op de viool waren niet te vergelijken met andere jazzviolisten. Een goed voorbeeld daarvan is één van zijn eerste platen "Violin Summit", die hij samen maakte met de-groten-op-de viool uit die dagen: Svend Asmussen en Stuff Smith.

Later werd hij een van de grote namen uit de jazzrock-stroming. Hij gebruikte o.a elektrische viool en synthesizers. In 1967 trad hij voor de eerste keer op in de Verenigde staten tijdens het Monterey Jazz Festival op uitnodiging van John Lewis met zijn Modern Jazz Quartet. Hij oogste hiermee alom lof.
In de jaren zeventig verhuist hij naar Californië en speelt daar met o.a. John McLaughlin en zijn Mahavishnu Orchestra. Ponty krijgt een platencontract bij Atlantic, waar hij een tiental platen maakt, waaronder het nogal popgetinte Enigmatic Ocean. Deze plaat werd een hit in 1977 en bereikte zelfs de Amerikaanse top 40.

Voor meer info, zie de officiële website: h**p://www.ponty.com/

Jean-Luc Ponty - Enigmatic Ocean (1977)
01. Overture.mp3
02. The Trans-Love Express.mp3
03. Mirage.mp3
04. Enigmatic Ocean Part I.mp3
05. Enigmatic Ocean Part II.mp3
06. Enigmatic Ocean Part III.mp3
07. Enigmatic Ocean Part IV.mp3
08. Nostalgic Lady.mp3
09. The Struggle Of The Turtle To The Sea Part I.mp3
10. The Struggle Of The Turtle To The Sea Part II.mp3
11. The Struggle Of The Turtle To The Sea Part III.mp3
link dead

Jean-Luc Ponty - Individual Choice
01 - Computer Incantations For World Peace.mp3
02 - Far From The Beaten Paths.mp3
03 - In Spiritual Love.mp3
04 - Eulogy To Oscar Romero.mp3
05 - Nostalgia.mp3
06 - Individual Choice.mp3
07 - In Spite Of All.mp3
link dead

Jean-Luc Ponty - Cosmic Messenger
h**p://storage.worldispnetwork.com/smitchellfiles/MP3/Jean-Luc%20Ponty/Cosmic%20Messenger/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home