29 oktober 2008

The Romanian bandits of Taraf de Haïdouks

Steeds meer mensen ontdekken de frisse, authentieke klanken van een van de grootste zigeunerbands uit de Balkan: Taraf de Haïdouks. Het orkest van de eerbiedwaardige rovers is vooral bekend onder zijn Franse naam, maar heet in het Roemeens Taraful Haiducilor. De traditionele zigeunermuzikanten van Taraf komen uit het kleine Roemeense dorpje Clejani. Taraf is een enorm gezelschap, bestaande uit verschillende spelers en zangers die qua leeftijd variëren tussen de 20 en de 78.

Lange tijd traden ze niet buiten hun landsgrenzen op tot ze werden ontdekt door een Belgisch duo, Stéphane Karo en Michel Winter. De twee Belgen waren in 1990 in Roemenië op vakantie waar ze Taraf hoorden spelen. Na hun vakantie kregen Karo en Winter het voor elkaar enkele Taraf optredens te organiseren in België. Ook introduceerden ze de band bij platenmaatschappij Crammed. Tijdens hun verblijf in België nam Taraf een eerste album op (1991). "Musique des Tsiganes de Roumanie", introduceerde de rijke muzikale muziek van de Roemeense zigeuners bij een westers publiek, en werd zowel door luisteraars als door de media goed ontvangen.
Taraf begon door heel Europa te toeren. Hun warmte, excentrieke uitstraling en plezier tijdens het spelen wisten zelfs de meest blasé muziekliefhebber voor zich te winnen.
In 1992 werd Taraf uitgenodigd door de Zwitserse popster Stephan Eicher. In hetzelfde jaar verscheen Taraf op tv met Yehudi Menuhin en speelde de band een belangrijke rol in de film Latcho Drom. Deze film werd gemaakt door Franse zigeuner en regisseur Tony Gatlif en won een award op het filmfestival in Cannes.
In 1994 nam de band in Roemenië een tweede album op, Honourable Brigands, Magic Horses and Evil. In 1995 werd dit album tot beste wereldmuziekalbum van het jaar gekozen door Duitse critici. Dit zette de Franse regisseur Guy Dernoy ertoe om een documentaire over de band te maken (voor de Duits/ Franse zender Arte).

Taraf zelf blijft albums opnemen en wisselt periodes in het buitenland af met periodes in hun dorp Clejani. Kortgeleden werd Taraf nog geeerd door het Crammed label. Crammed vroeg elektronische muzikanten uit ondermeer Groot-Brittanië, Brazilië, Frankrijk, Turkije en Amerika om hun eigen interpretatie te geven van de zigeunermuziek als Taraf de Haïdouks.
Dit resulteerde in het prachtige album Electric Gypsy Land.

Taraf de Haïdouks - Musique des Tziganes de Roumanie
1 Rand de Hore - 7:46
2 Ardeleneasca, Sarba Bulgara - 4:52
3 Balada Conducatorului - 4:20
4 Sarba lui Mitica Gandac - 2:34
5 Sarba de la Ruseanca - 2:03
6 Dragoste de la Clejani - 5:12
7 Sarba lui Cacurica - 3:06
8 Sarba de la Golasei, Sarba de la Obedeni - 3:26
9 Cantec batranesc de haiduc - 8:53
10 Cantec de superare tiganesc 1 - 3:38
11 Jamparale ca la Vadulat - 2:23
12 In curte la Stefan Voda, Ca la Breaza - 11:36
13 Cantec de superare tiganesc 2 - 7:17
14 Cimpoiu - 4:43
15 Indiaca - 3:05
h**p://files.newamericanpolitics.org/music/Taraf%20de%20Haydouk/Musique%20Des%20Tziganes%20De%20Roumanie.zip

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home