12 juli 2008

How "big" do you want it? Big Bill Broonzy

"Big" Bill Broonzy (Scott, Mississippi, 1893 - 1958) begon zijn carrière als violist. Broonzy trok , zoals zoveel zwarten, na de Eerste Wereldoorlog, naar Chicago en ontmoette er o.m. Papa Charlie Jackson die hem hielp om zijn vaardigheden om te zetten naar de gitaar. Big Bill begon er ook op te trekken met tijdsgenoten Memphis Slim, Brownie McGhee, John Lee "Sonny Boy" Williamson en Big Maceo.
In de jaren dertig was hij een van de populairste blueszangers in de Verenigde Staten in wiens muziek zowel het platteland als de grote stad weerklinkt.

Toen blues na de Tweede Wereldoorlog in Chicago elektrisch versterkte muziek werd, liet het zwarte publiek hem al snel vallen. Een nieuw (wit) publiek vond hij in Europa, waar hij in de jaren vijftig als één van de eerste Amerikaanse bluesmuzikanten geregeld optrad.
Weinig bekend is dat de legendarische Amerikaanse blueszanger in Amsterdam een zoon naliet, de nu 51-jarige Michael van Isveldt.
Broonzy's invloed op de blues is niet gering. Maar zijn nickname dankt hij niet aan zijn sterrenstatus maar aan zijn postuur (Broonzy was 2,04 meter lang).
Als verhalenverteller maar ook als eenzame zanger behoorde hij tot het beste wat ooit te horen was in de blues... Broonzy was een productieve liedjesschrijver en er werd zoveel materiaal uitgebracht door verschillende labels dat een keuze maken uit zijn "beste" nummers niet vanzelfsprekend is.
Deze "Absolutely the best" is dan ook zeer subjectief... En zelfs de term "blues" is rekbaar: wie kent niet "Sixteen Tons" of "Down By The Riverside"? Maar ook "See See Rider" of "Midnight Special" klinken weinig deprimerend. Op "St. Louis Blues" zit je zelfs met je voet mee te doen, voor je er erg in hebt. Misschien duikt het nummer daarom af en toe op jazz-compilaties op...

Big Bill Broonzy - Absolutely The Best
01 - Baby Please Don't Go.mp3
02 - In The Evenin' (When The Sun Goes Down).mp3
03 - St. Louis Blues.mp3
04 - Feelin' Lowdown.mp3
05 - See See Rider.mp3
06 - All I Got Belongs To You.mp3
07 - Ridin' On Down.mp3
08 - Sixteen Tons.mp3
09 - Treat Everybody Right.mp3
10 - I Got Up One Mornin' Blues.mp3
11 - Down By The Riverside.mp3
12 - Black, Brown and White.mp3
13 - This Train.mp3
14 - Midnight Special.mp3
15 - I Gets The Blues When It Rains.mp3
h**p://music.infinitemediacorp.com/dirlist/Albums%20-%20Complete/B/Big%20Bill%20Broonzy/Absolutely%20The%20Best/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home