26 juni 2008

Monte La Rue: climbing the road

Monte La Rue (Jan Van den Bergh, Schoten, België) is zowat de Belgische held van de downtempo muziek. Eind jaren 90 was hij samen met Enrico Riva verantwoordelijk voor de opkomst van het ‘horizontale dansen’. Monte La Rue maakte zich geliefd door verzamelreeksen als “Lounge Deluxe”, “Latin Deluxe” en “Welcome To Club Jazz”.

Van den Bergh zette in opdracht van het Franse FNAC diverse platenwinkels op in België. In '84 treedt hij in dienst bij platenmaatschappij Inelco als A&R manager. In 1990 stapt hij over naar het dance label R&S, waar hij zich vooral met Detroit techno bezighoudt. In 1993 treedt hij in dienst bij CNR International als A&R international manager dance, nog steeds residerend in België. Tussen 1990 en 1995 werkt hij tevens als programmeur van toonaangevende clubs als Fuse in Brussel en Cafe d'Anvers in Antwerpen.

In 1996 verhuist hij naar Amsterdam om samen met Bart Vingerhoets en Svenno Koemans de nieuwe platenmaatschappij Trust Foundations te beginnen. Tijdens een diner in het kader van de tweede editie van het Amsterdam Dance Event debuteert hij op verzoek van de organisatoren als DJ en kan hij al meteen diverse andere boekingen noteren. Sindsdien is hij de grondlegger en bekendste DJ van het lounge genre.

In 2002 verschijnt zijn debuutplaat “Interludia”, en na een eindeloze reeks compilatie-CD’s is er nu “The End Of The Rainbow”. Hij heeft gedurende 2 jaar liedjes en sferen geschreven om vervolgens met een aantal vrienden de studio in te duiken. Het album is voor een groot deel in zijn eigen studio opgenomen en daarna werd het geheel afgewerkt in studio De Boot (van Adani & Wolf). Daar liep hij ook nog Praful en Saskia Laroo (trompet) tegen het lijf en die hebben spontaan op een aantal tracks meegespeeld.
Het hele concept en de sfeer moet een een reis langs de Florida Keys in Miami voorstellen en dat werd in het ontwerp van de hoes doorgetrokken’.

Monte La Rue mengt in zijn (exotische) downtempo klanken voornamelijk invloeden uit soul, jazz, funk, blues, country, folk en latin. De muziek moet je een beetje zoeken in de hoek van Sven van Hees...
Maar soms gaat Van den Bergh over de schreef; die kant van de schreef waar ook James Last zit. Meestal is het erg vriendelijk Badalamenti-achtige kitsch-lounge (*gaap*) met referenties naar Mancini. Het is pas vanaf "Butterfly Belly" dat er een beetje schwung in de relaxte brij komt, en dat komt dan nog door een beatje en saxje dat wel erg veel op Sade lijkt.
Maar neem mij niet op mijn woord. Laat je zelf langzaam in slaap wiegen.

Monte la Rue zien? h**p://3voor12.vpro.nl/artiesten/artiest//8057512

Monte La Rue - The End Of The Rainbow
01 In The Mood 04:18
02 Champagne Breakfast 03:54
03 Malibu Marina 03:43
04 Key Lime Pie 03:46
05 Monsieur Mushroom 05:13
06 Butterfly Belly 04:55
07 Moonlite 04:21
08 Gator Bay 04:47
09 Turn Off The Lights 04:17
10 Rainbow Ends 03:1903:19
h**p://lix.in/-3008fc

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home