26 augustus 2006

The real wild Tania Maria

Tania Maria Correia Reis (9 mei 1948, Sao Luis, Brazilië) woont al vanaf 1974 in Parijs, maar is en blijft Brazilië's koningin van de jazz. Vanaf haar zevende speelde ze piano; op haar dertiende zat ze in een band met professionele muzikanten (haar vader had haar aangemoedigd om piano te studeren zodat zij hem in het weekend bij zijn jam-sessies kon begeleiden) en ze was nog een tiener toen ze haar eerste opnames maakte.

Klassieke piano studeerde ze aan het conservatorium, maar zij voelde zich meer thuis in een jazzclub dan in een concertzaal.
Maria studeerde uiteindelijk twee jaar rechten, ging trouwen en kreeg een eigen gezin. De verleiding om iets met muziek te doen was echter zo sterk dat haar eerste album in 1971 in Brazilië uitkwam. Bijna 30 albums heeft deze internationale ster op haar naam staan. Jaren geleden werd ze al eens genomineerd voor een 'Grammy Award' in de categorie 'Best Jazz Female Artist/Vocalist'. (Als ik zou moeten overleven op een dieet van één CD dan is het zonder twijfel "The real Tania Maria: Wild".)
Na een succesvolle carierre in Zuid-Amerika en Europa, werd ze -op het hoogtepunt van haar roem, in de jaren '80- ingelijfd door de Amerikanen die er iets glads probeerden van te maken. Ze vestigde zich toen in New York. Datzelfde overkwam bijvoorbeeld ook Selena, Gloria Estefan en Shakira. :-(  Hoogtepunt uit haar carriére is de Grammy Award die zij in 1985 ontving in de categorie 'beste vocaliste'.
Tania Maria's stem en pianospel wordt meestal omlijst door een orkest met flink wat slagwerkers en koperblazers maar Tania Maria's stem blijft ongepolijst, avontuurlijk en instinctief.

Ze gebruikt het liefst weinig woorden en is ongetwijfeld een van de grootste stemmen van de scat (want -eerlijk is eerlijk- echt goed zingen kan ze niet. Ze is dan ook pianiste). Als haar vingers op de toetsen roffelen wordt de piano slagwerk.
Het idioom is Amerikaanse jazz maar onderliggend zijn er de typische Braziliaanse samba en bossa nova ritmes. Dat maakt Tania Maria's muziek zo overmatig 'cool'. Verwacht dus geen carnavalsoptochten of latinpop...

h**p://www.taniamaria.net

Tania Maria - The Best of Tania Maria
1. Don't Go
2. Made in New York
3. I Do I Love You
4. Valeu
5. Bronx
6. Tanoca Vignette
7. Chuleta
8. Please Don't Stay
9. O Bom E
10. Ca C'Est Bon
11. Marguerita
12. 210 West
h**p://www.duneier.net/download.php?file=Q5WFU&desc=Tania+Maria+The+Best+of+CD1+menGong+rar
h**p://www.duneier.net/download.php?file=R5WFU&desc=Tania+Maria+The+Best+of+CD2+menGong+rar


Tania Maria - The Real Tania Maria, Wild! (1984)
01 - Yatra-Ta
02 - Fiz a Cama Na Varanda
03 - Vem P'ra Roda
04 - Come With Me
05 - Funky Tamborim
06 - Two A.M.
07 - Sangria
h**p://lix.in/-6d7a6e

Tania Maria - Viva Brazil
1. Florzinha "Petite Fleur"
2. T‡ Tudo Certo and Mas Que Nada
3. Sebastiana
4. Encanto Meu
5. Vem P'ra Roda
6. It's Only Love
7. One Note Samba
8. N‹o Se Avexe N‹o
9. Amei Demais
10. Sangria
11. Concei?‹o
link dead

Tania Maria - Bela Vista
1. 210 West
2. (I Can't Get No) Satisfaction
3. Marguerita
4. Ca C'Est Bon
5. I Can't Give You Anything But Love
6. Bela Vista
7. Matchbox
8. Encanto Meu
9. Waiting for Me
link dead

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home