20 augustus 2006

N'importe où, aujourd'hui c'est Dimanche

Amadou & Mariam kun je met recht wereldmuziek noemen. Door de Franstalige zang en de eenvoudige basisritmes klinken Amadou & Mariam als pure pop, maar de muzikale invloeden lijken van alle plekken op de wereld.
Mede daardoor werden ze hét meest succesvolle duo van vorige zomer. Het blinde Malinese tweetal bracht toen hun vierde album "Dimanche á Bamako" uit, waarmee zij de wereld veroverd hebben. Het album is geproduceerd door Manu Chao wat hun interpretatie van Afrikaanse blues een Westers tintje heeft gegeven.

Mariam Doumbia en Amadou Bagayoko leerden elkaar in het blindeninstituut van Bamako vijfentwintig jaar geleden kennen en zijn sindsdien onafscheidelijk op tournee.
Gitarist Bagayoko speelde in de jaren zeventig bij Les Ambassadeurs, één van de meest prominente Afrikaanse dansorkesten van die tijd.
Met Mariam neemt hij in Burkina Faso en Ivoorkust vijf cassettes op, die het in West-Afrika overal goed doen. Muzikaal gezien gebruiken ze meestal bluesakkoorden, die even eenvoudig als effectief worden ingezet.
Manu Chao moet geestverwanten hebben herkend toen hij hun muziek maar bleef draaien in de auto. Hij vertrok naar Bamako en het resultaat is de cd "Dimanche á Bamako", waarop Chao als producer en gastmuzikant aanwezig is.
De mix van Malinese blues en beatfunk, die kenmerkend is voor het geluid van Amadou & Mariam, wordt wereldwijd de hemel ingeprezen.

Amadou & Mariam - Dimanche á Bamako
1. Mr Bifé
2. Mr Bifé Balafon
3. Coulibaly
4. La Réalité
5. Sénégal Fast Food
6. Artistiya
7. Fête Au Village
8. Camions Sauvages
9. Beau Dimanche
10. La Paix
11. Djanfa
12. Taxi Bamako
13. Politic Amagni
14. Gnidjougouya
15. Mr Bifé Blues
h**p://mahadeva.homeip.net:8081/music2/pop/Manu%20Chao/Amadou%26Mariam%20—%20Dimanche%20a%20Bamako/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home