24 december 2008

Best Traditional Xmas Album Ever: Bruce Cockburn

Het meest integere kerstalbum ooit gemaakt komt van Bruce Cockburn. Op "Christmas" (1993) geen gerinkel van belletjes (laat staan van een kassa), geen geluid van rendieren, geen schmalz, geen vals sentiment...

Al veertig jaar maakt ‘Het geweten van Canada’ Bruce Cockburn (27 mei 1945) platen, maar nog altijd is zijn werk, na 25 albums, geïnspireerd en vernieuwend.
Deze top-songwriter schuwt politieke en maatschappelijke thema’s niet. De muzikale mengeling van folk, jazz en wereldmuziek in combinatie met Cockburns cynisme, hoop en openhartigheid maken zijn muziek tot een rijk muzikaal avontuur. Wie Cockburn enkel kent van zijn grootste hit uit 1984 ‘If I had a Rocket Launcher’, weet dat hij de kunst verstaat om met een paar goed gekozen zinnen een heel politiek regime in kaart te brengen, koelbloedig en furieus. Naast zijn rijke gitaarwerk is het schrijven van sterke en geëngageerde teksten dan ook één van zijn grootste talenten. 1970 was het jaar waarin Cockburns eerste soloalbum uitkwam.
De toewijding tot het christendom kwam in zijn vroege carrière duidelijk naar voren. Vanaf de jaren tachtig veranderden de thema’s van zijn teksten echter sterk: eerst stond het stedelijke leven centraal, toen de wereld, maar uiteindelijk gingen de politiek en de maatschappij in zijn teksten de hoofdrol spelen.

Op "Christmas" heeft hij een aantal kerstliederen verzameld van oud-Spaans tot Cajun-Frans ("Lesus Ahatonnia (The Huron Carol)") , soms in uitgestorven talen, maar steeds in een hedendaagse aanpak. Hoewel de klassiekers "Silent Night" en "Joy To The World" niks toevoegen is het een historisch verantwoorde verzameling, met het sfeervolle "Les Anges Dans Nos Campagnes", het ethnisch getinte "Riu Riu Chiu" en het gospelnummer "Mary Had A Baby" als uitschieters. Veel nummers komen uit een oud boek dat Cockburn als kind van zijn vader kreeg, maar een enkel nummer schreef hij zelf: "Shepherds".
Verwacht geen kerstclichees maar een sfeer die soms naar Daniel Lanois neigt. (Goh. Toeval?)

h**p://www.brucecockburn.com/

Bruce Cockburn - Christmas
1. Adeste Fidelis
2. Early On One Christmas Morn
3. O Little Town Of Bethlehem
4. Riu Riu Chiu
5. I Saw Three Ships
6. Down In Yon Forest
7. Les Anges Dans Nos Campagnes
8. Go Tell It On The Mountain
9. Shepherds
10. Silent Night
11. Lesus Ahatonnia (The Huron Carol)
12. God Rest Ye Merry, Gentlemen
13. It Came Upon A Midnight Clear
14. Mary Had A Baby
15. Joy To The World
h**p://r*pidshare.com/files/2471413/xmas_24.zip

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home