12 december 2008

Not typical. Not to be neglected: Charlie Haden

Charles Edward Haden (Shenandoah, Iowa, 6 augustus 1937) is een van de meest gerespecteerde bassisten en jazzcomponisten. Hij groeide op in Iowa. Zijn eerste muzikale stappen zette hij al op jonge leeftijd: toen hij nog geen twee jaar was, zong hij al in de country&western radioshow van zijn ouders.

Als tiener begon hij contrabas te spelen en ruilde het binnenland in voor Los Angeles. Daar ontmoette hij figuren als Art Pepper, Hampton Hawes en Dexter Gordon. Hij speelde daar met jazzgrootheden als John Coltrane, Archie Shepp en Keith Jarrett.

Haden was één van de musici die een definitief punt zetten achter de bebop als "vernieuwende" stroming. Haden deed dit door plaats te nemen in het kwartet van free jazzpionier Ornette Coleman.
Haden heeft een sterke voorkeur voor wereldmuziek. Hij werkte samen met vele buitenlandse muzikanten zoals de Braziliaanse gitarist Egberto Gismonti en Portugese gitaargrootheid Carlos Peredes.Haden beperkt zich dus niet tot jazz in zijn puurste vorm. Dat is ook een van de kenmerken van zijn Quartet West dat hij 1989 oprichtte. De muziek van zijnt Quartet werd geboren uit nostalgische gevoelens voor het Los Angeles van het decennium direct na de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt dat Humphrey Bogart net zo'n grote invloed op Quartet West had als de jazzgoden uit die periode. Er is dus duidelijk een connectie met film...

Haden's meest recent release, "Ramblin' Boy" is opgenomen met familieleden, en met o.a. Bela Fleck, Vince Gill, Pat Metheny, Jack Black, Roseanne Cash, Bruce Hornsby en Elvis Costello. Het album (dat verscheen op 23 september 2008) refereert naar de tijd toen Haden nog Americana en bluegrass speelde in de radioshow van zijn ouders.
Charlie Haden's zoon Josh Haden is bassist en zanger, en zat bij de punkgroep Trecherous Jaywalkers, en zit nu bij de band Spain. Zijn drielingsdochters Petra, Tanya en Rachel zitten ook allen in de muziek. Petra was lid van The Decemberists, Rachel had haar eigen band: The Rentals, en Tanya is getrouwd met zanger/acteur Jack Black.

h**p://www.charliehadenmusic.com/
h**p://www.vervemusicgroup.com/artist/releases/default.aspx?pid=10081&aid=2808


Charlie Haden Family & Friends - Rambling Boy (2008)
1. Single Girl, Married Girl featuring Petra Haden, Tanya Haden, Rachel Haden
2. Rambling Boy featuring Vince Gill
3. 20/20 Vision featuring Bruce Hornsby
4. Wildwood Flower featuring Rosanne Cash
5. Spiritual featuring Josh Haden
6. Oh Take Me Back featuring Tanya Haden, Rachel Haden
7. You Win Again featuring Elvis Costello
8. The Fields Of Athenry featuring Petra Haden
9. Ocean Of Diamonds featuring Dan Tyminski
10. He's Gone Away featuring Tanya Haden
11. A Voice From On High featuring Petra Haden, Tanya Haden, Rachel Haden
12. Down By The Salley Gardens featuring Ruth Cameron
13. Road Of Broken Hearts featuring Ricky Skaggs
14. Is This America? (Katrina 2005) featuring Pat Metheny
15. A Tramp On The Street featuring Rachel Haden
16. Old Joe Clark featuring Jack Black
17. Seven Year Blues featuring Petra Haden, Tanya Haden, Rachel Haden
18. Old Haden Family Show featuring Little Cowboy Charlie
19. Shenandoah
h**p://www.r*pidspread.com/file.jsp?id=uhzvtqfojg
h**p://www.r*pidspread.com/file.jsp?id=ai6hom3vtg

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home