27 mei 2010

When you're listening to Le Pop by Katzenjammer...

De vier Noorse meiden Anne Marit Bergheim, Solveig Heilo, Marianne Sveen en Turid Jørgensen uit Oslo staken in 2005 de hoofden bijeen om hun landgenoten eens goed wakker te schudden. Via talentenjachten, showcases en festivals is ze dat in een waanzinnig tempo gelukt. Daarvoor sleepten ze steeds meer instrumenten met zich mee. De opvallendste daaronder zijn de tuba, kazoo, melodica, mandoline, banjo, accordeon, koektrommel en vooral hun blikvanger de balalaika-bas. Op die bas hebben ze een kattenhoofd getekend, vandaar de bandnaam. En omdat de menselijke stem ook een instrument is, worden de vocalen door alle vier de vrouwen verzorgd.

Katzenjammer zorgt er met een wervelwind aan pure pop, folkrock, bluegrass, klezmer, gypsy, close-harmony, balkan en polka voor dat je je het ene moment op een Oost-Europees marktfeest waant, daarna in een bedompte kelderbar in het New York van de jaren ’20, om moeiteloos te eindigen in het vooroorlogse Montmartre te Parijs. Enkele songs van hun debuut ‘Le Pop’ (2008) doen wat denken aan de blije pop van The Pipettes, maar dat kan komen omdat de 'kittens' van Katzenjammer ook van die leuke jurkjes aan hebben.
De CD is een verzameling van verschillende jaargangen van het Eurovisie Songfestival in een enkele plaat (Hoezo, actueel? En Noors bovendien :-) )....
De omstuimige single 'A Bar in Amsterdam' gaat over 1 ding niet: een bar in Amsterdam. De lente breekt los in de nieuwe single 'Tea With Cinnamon' en is ...so beautiful! 'Hey Ho on the Devil's Back' is een heerlijk tingeltangeldeuntje dat aan de Charlie Daniels Band doet denken. 'Le pop' lijkt Japanse poppunk met Gruppo Sportivo-vocalen en een draai-orgel. 'Wading in deeper' is een meerstemmig Alison Krauss-achtig rustpunt maar 'To the Sea' is dan weer een kruising van een Balkan-bruiloftdeuntje met een jachtig en sarcastisch Oostblok-Songfestivallied. En 'Mother Superior' is een gespeeld-triest musette-drinklied. En deze duizelingwekkende rollercoaster-rit sluit af met het rammelende en schreeuwerige hillbilly-nummer 'Ain't No Thang' (inclusief banjo. Mumford & Son, eat your heart out!)

Katzenjammer staat voor uitbundige gekte, fris en pretentieloos. Partyfolk van het hoogste niveau!Katzenjammer - Le Pop (2008)

1 Overture 1:04 

2 A Bar in Amsterdam 3:27 

3 Tea With Cinnamon 3:53 

4 Hey Ho on the Devil's Back 3:47

5 Virginia Clemm 4:32

6 Le Pop 2:19 

7 Der Kapitän 2:43 

8 Wading in Deeper 4:02 

9 Play My Darling, Play 3:47 

10 To the Sea 2:27 

11 Mother Superior 5:38

12 Ain't No Thang 2:47
h**p://polarfox.ath.cx/share/Музыка/Katzenjammer-Le_Pop-2008-PRS/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home