21 maart 2007

A la Recherche de la Nouvelle Star: Manu Katché

De Fransman van Ivoriaanse afkomst Manu Katché kan in zijn thuisland de laatste tijd niet meer normaal over straat lopen. En dat heeft niets te maken met zijn drumwerk. Hij zit sinds twee jaar in de jury van het Franse Idols ('A la Recherche de la Nouvelle Star') en is nogal rechtlijnig in mijn mening.

In 1958 als kind van Afrikaanse ouders in Parijs geboren is hij aanvankelijk voorbestemd voor een carriëre als klassiek pianist. Pas gedurende zijn studie aan het Parijse conservatorium stapt hij over naar de percussie en ontwikkelt hij een stijl die gevormd is door zowel zijn klassieke studie als zijn liefde voor de muziek van het continent van zijn voorouders.
De bijna introvert te noemen basis groove die hij neerzet is echter opvallend, uitzonderlijk muzikaal en welhaast niet te imiteren. Dit maakt hem tot een zeer herkenbare drummer met een stijl die in de verte herinneringen oproept aan de manier waarop Police drummer Stewart Copeland in zijn beginperiode zijn drumkit bespeelde.

De man met de mooie kop, is voor fans van Sting en Peter Gabriel geen onbekende. Als funky baken reisde hij de afgelopen 15 jaar onafgebroken met deze supersterren over de wereld als hun drummer. Maar nu is het de hoogste tijd om aan zichzelf te denken vindt hij. Op zijn tweede solo-cd "Neighbourhood" laat hij horen waarom velen hem kwalificeren als een van de smaakvolste slagwerkers ter wereld. Op jazzgebied speelt hij (al sinds 1989) met saxofonist Jan Garbarek, die ook meedoet op deze CD, en samen met o.a. Tomasz Stanko op trompet. Zijn muziek kent minimale thema's en open structuren. Het resultaat is kalme easy jazz.

Hij is ook bezig met het opzetten van een eigen Manu Katché-muziekschool in Parijs en de belangstelling hiervoor is enorm. Hij heeft zelf vier kinderen en weet uit ervaring hoe belangrijk het is om vroeg met muzikale educatie te beginnen.
Tijdens concerten laat Katché zien en horen waartoe hij in staat is. Zijn natuurlijke, vloeiende stijl vol percussieve invloeden, komt in zijn eigen werk nog beter tot zijn recht dan bij de popiconen die zo dankbaar gebruik van zijn talent maakten.

Manu Katché - Neighbourhood (2005)
1. November 99
2. Number One
3. Lullaby
4. Good Influence
5. February Sun
6. No Rush
7. Lovely Walk
8. Take Off And Land
9. Miles Away
10. Rose
h**p://giw03.free.fr/root/music/Manu%20Katche%20-%20Neighbourhood%20(2005)%20%5bECM%201896%5d/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home