07 maart 2007

Hi Haza

Ofra Haza (19 november 1957 - 23 februari 2000) was een idool van vele Israëlische vrouwen. Ze groeide op in de arme buurt van Tel Aviv. Zij werd ontdekt door Bezalel Aloni, die leiding gaf aan een zingende jeugdgroep in haar wijk. Hij werd haar producer, huiscomponist en mentor tot zij vele jaren later in 1997 in het huwelijk trad.

Haza's doorbraak was met "Sjier Hafrecha". Vele Israëlische hits en meermalige verkiezingen tot 'zangeres van het jaar' door de verschillende radiostations zouden volgen. Tot haar internationale doorbraak in 1988 werd zij vaak vergeleken met een andere zangeres, Yardena Arazi.

Haar internationale debuut maakte Ofra Haza tijdens het Eurovisie Songfestival van 1983, met het nummer "Chai ". In 1988 scoorde Haza haar grootste internationale hit met het nummer "Im Nin'alu", van het album Shaday. Ook boekte ze internationale successen met het nummer "Temple of Love" (samen met de groep The Sisters of Mercy), My love is for real (met Paula Abdul) en zong ze voor de film "The Prince of Egypt" (1998).

In 1997 trouwde Ofra Haza met de Israëlische zakenman Doron Ashkenazi. Zij stierf in 2000 in Ramat Gan aan de gevolgen van aids. Ashkenazi stierf na haar door dezelfde oorzaak. Hij wordt er wel van verdacht, haar besmet te hebben. Tussen de families Haza en Ashkenazi woedde nog enkele jaren een strijd over auteursrechten...

Ofra Haza - Yemenite Songs
1. Im Nin'alu
2. Lefelach Harimon
3. Ayelet Chen
4. Tzur Menti/Se'i Yona/Sapri Tama
5. Galbi
6. Ode Le'eli
7. Yachilvi Veyachali
8. Ash'alech
h**p://www.gershy.com/music/Ofra%20Haza%20-%20Yemenite%20Songs/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home