29 september 2009

The Boy who lived in a Cartoon Motion: Mika

De Libanees-Britse zanger Michael "Mika" Holbrook Penniman (Beiroet, 18 augustus 1983) is niet in een hokje te duwen - eerdere pogingen van een label om zijn talent te kneden en in een Craig David-achtige pasvorm te gieten mislukten.

Gelukkig kreeg Mika een tweede kans bij Island Records. In 2007 verscheen zijn bejubelde debuut 'Live In Cartoon Motion'. De wervelende single 'Grace Kelly' stond weken op 1 in Engeland, op basis van downloads alleen, dus werden wij er ook mee doodgegooid.
Bij een aantal liedjes op het debuut-album hoorde ik Freddy Mercury, bij andere een vibe van de Scissor Sisters. En af en toe is zelfs een Beatles-deuntje als inspiratie te herkennen. Maar ook namen als Rufus Wainwright en Beck passen goed bij deze stijl...
Het nummer 'Lollipop' is pure energie en dubbelzinnig positivisme: swingjazz meets songfestival. 'My Interpretation' is een Mika-interpretatie van het stevige Billy Joel-werk, en 'Love Today' en 'Big Girl' hadden niet slecht gestaan op 'Ta-Dah'.
'Any other world" kruist de pathos van 'Soldier's Poem' van Muse, met de bombast van 'Mr. Blue Sky' van E.L.O.
Iedere seventies-homo-musical zou jaloers zijn op 'Billy Brown', en 'Stuck in the middle' is héél erg schatplichtig aan 'Sugar me' van Lynsey de Paul.
En wie had ik nog niet genoemd als inspiratiebron? Elton John? Wel, die waart rond in afsluiter 'Happy Ending' samen met een gospelkoor op orkaankracht... (het nummer stopt op 4'30, maar hervat op 5'36 met Satie-achtige piano en een knipoog naar Angelo Badalamenti. Maar hier gaat Mika vocaal helaas uit de bocht met een té hoge falsetto.)

En ook in "We are golden" de opener van zijn tweede album 'The boy who knew too much' weet Mika zichzelf blijkbaar niet in de hand te houden. De boodschap gaat hier boven de muziek. Het nummer, dat als single werd uitgebracht, hangt als los zand aan elkaar en wisselt te vaak van ritme en melodie. Maar daar staan dan weer pop-parels als "Blame It On The Girls" en "Rain" (beide hits in wording) tegenover. En "Dr. John" is niet uit je hoofd te branden (en volgens mij gaat dit over Dr. Phil). Simpel van deuntje (gewoon geleend uit een oude Disney-film-of-zo) maar heftig van tekst is "Toy Boy" dat heen-en-weer schippert tussen de "vieze" spelletjes die kinderen doen, en homofilie...
En op "Lover Boy" doet de zanger wat iedereen van hem verwacht: een eigentijdse versie van Freddy Mercury spelen. Dit nummer ligt ergens tussen "Ragtime Piano Joe", een nummer van Mercury maar dat de hitlijsten werd ingezongen door Peter Straker, en "Good old fashioned loverboy" van ...ja, precies. (En let op die vrijwel identieke titel !)

Meer weten? h**p://www.mikasounds.com/

Mika - The Boy Who Knew Too Much (2009)
1. "We Are Golden" - 3:58
2. "Blame It On The Girls" - 3:33
3. "Rain" Mika, Jodi Marr - 3:34
4. "Dr. John" - 3:44
5. "I See You" - 4:16
6. "Blue Eyes" - 2:49
7. "Good Gone Girl" Mika, Jodi Marr - 3:00
8. "Touches You" - 3:20
9. "By The Time" - Mika, Imogen Heap 3:18
10. "One Foot Boy" - 2:58
11. "Toy Boy" Mika, Jodi Marr - 2:54
12. "Pick Up Off The Floor" - 3:22
13. "Lover Boy" (Deluxe Edition Bonus)
h**p://www.trashyboudi.com/musique/Mika%20-%20The%20boy%20who%20knew%20too%20much.zip


Mika - Life in Cartoon Motion (2007)
1. Grace Kelly
2. Lollipop
3. My Interpretation
4. Love Today
5. Relax, Take It Easy
6. Any Other World
7. Billy Brown
8. Big Girl (You Are Beautiful)
9. Stuck in the Middle
10. Happy Ending / Over My Shoulder
11. Ring Ring * (bonus track)
12. Over My Shoulder* (bonus track)

h**p://serveur.1smp1.free.fr/Musique/Mika/Life%20in%20cartoon%20motion/
of h**p://candice.uniquespecialists.com/Music/Mika%20-%20Life%20In%20Cartoon%20Motion/

...en:
Live at the BBC, 31 jan. 07
Live at the Koko Club, London, 2 feb. 07
Studio Outtakes
Acoustic
en meer...
h**p://serveur.1smp1.free.fr/Musique/Mika/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home