12 augustus 2008

This Bootsy's made for... walking? Talking? Funking?

William Collins (Cincinnati (Ohio), 26 oktober 1951), beter bekend als Bootsy Collins, is een funkpionier als zowel bassist, zanger en songschrijver.

Met zijn broer Phelps (bijgenaamd "Catfish") en met Kash Waddy en Philippe Wynne vormde Collins in 1968 de groep The Pacesetters. Tot 1971 waren The Pacesetters de begeleidingsband van James Brown en waren in die tijd bekend als The JB's.
In 1972 gingen zowel beide Collins broers als Waddy en Wynne bij Funkadelic en later ook in Parliament spelen. Bootsy speelde op de meeste van de eerdere albums.

Het 'hamer en plukwerk' van Bootsy's basgitaar vervult een prominente rol in de funk. Alles staat in dienst van de groove. Zijn manier van spelen is hard en ritmisch, en heeft erg veel invloed gehad op de ontwikkeling van funk, heavy metal en soul. Tijdens de Funkadelic/Parliament-periode heeft hij de naam "Bootsy" aangenomen als onderdeel van zijn show als buitenaards popidool dat langzaamaan buitenaardser, bizarder en opzichtiger werd.
Toen Bootsy, die groot werd bij zijn 'ontdekker' James Brown , samen met Catfish, Waddy, Joel Johnson, Mudbone Cooper, Robert Johnson en The Horny Horns in 1976 Bootsy's Rubber Band vormden, speelde Bootsy het karakter 'Bootzilla', een met edelstenen bedekte flitsende popgod. (Hoewel ik hem ooit -knetterstoned! Hij. Niet ik- heb zien optreden in niets meer dan een luier!)

Bootsy's Rubber Band vormt een onderdeel van de vele p-funk groepen. De meeste Bootsy-albums zijn onder die naam uitgebracht.
Sinds Collins' grote hitnummers The Pinocchio Theory (1977) en Bootzilla (1978) blijft de legendarische musicus zich steeds weer opnieuw uitvinden. Met zijn New Rubberband, maar ook in de vorm van diverse alterego's zoals Boot-Tron en King of the Geepies.

Bootsy woont tegenwoordig weer in Cincinnati OH en maakt veel muziek voor games, speelfilms en animatiefilms. Veel van zijn tijd spendeert hij ook aan het begeleiden van jong talent.

h**p://www.bootsycollins.com/

Bootsy Collins - Ahh...The Name is Bootsy, Baby! (1977)
Ahh... The Name Is Bootsy, Baby
The Pinocchio Theory
Rubber Duckie
Preview Side Two
What's A Telephone Bill?
Munchies For Your Love
Can't Stay Away
Reprise: We Want Bootsy*
h**p://emedia.art.sunysb.edu/debt/music/Bootsy%20Collins/Ahh...%20The%20Name%20is%20Bootsy,%20Baby!/of h**p://lix.in/-267956

Bootsy Collins - The One Giveth, the Count Taketh Away (1982)
1 - Shine-O-Myte (Rag Popping)
2 - Landshark (Just When You Thought It Was Safe)
3 - Countracula (This One's for You)
4 - #1 Funkateer
5 - Excon (Of Love)
6 - So Nice You Name Him Twice
7 - What's W-R-O-N-G Radio
8 - Music to Smile By
9 - Play on Playboy
10 - Take a Lickin' and Keep on Kickin'
11 - Funky Funktioneer
link dead

Bootsy Collins - Christmas Is 4 Ever (2006)
01. N-Yo City (New Song)
02. Merry Christmas Baby
03. Jingle Belz (Aka Jingle Bells)
04. Happy Holidaze
05. Chestnutz (Aka The Christmas Song)
06. Winterfunkyland (Aka Winter Wonderland)
07. Santa's Coming (Aka Santa Claus Is Coming To Town)
08. Boot-Off (Aka Rudolph The Red-Nosed Reindeer)
09. Silent Night
10. Sleigh Ride
11. Dis-Christmas (Aka This Christmas)
12. Be-With-You
13. Christmas Is 4-Ever
link dead

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home