22 januari 2009

Still Modern and Lovable: Jonathan Richman

The Modern Lovers, de band van Jonathan Richman, werd al in 1972 opgericht in Boston en staan te boek als mede-stamvaders van de New Wave. Ze worden vaak in één adem genoemd met Television en Patti Smith.Ooit zaten in The Modern Lovers trouwens nog mensen als Jerry Harrison en David Robinson, die later opdoken in respectievelijk Talking Heads en The Cars.

Richman verstaat de kunst om popliedjes te maken die toch de nodige diepgang hebben. Zijn thema's refereren aan de naïeviteit van de jaren 50, met titels als "Old world", "Pablo Picasso" en "French Style. Het bekendst is hij van "Egyptian reggae" en "Roadrunner".
Na het album 'The Modern Lovers' uit '76 (geproduced door John Cale), is Richman op het tegennatuurlijke af in zijn tienertijd blijven steken. Er viel hem een wonderlijke psychische groeistoornis te beurt, waardoor hij de wereld onbevangen kon blijven bekijken. Natuurlijk spéélt Richman dat allemaal, maar hij is wel zeer overtuigend en ontwapenend.
Zijn liedjes zijn verhaaltjes over de kleine alledaagse gebeurtenissen (pak 'm beet, mijmeringen over een vlieg op tafel), en werden in de rauwe punkrock- en new wave-tijd nog hogelijk gewaardeerd.

Richman is wat "feel" betreft dan ook van alle tijden. En of ze nu een rock'n'roll-, country- of zelfs reggae-tic meekrijgen, of het nu pure kinderliedjes zijn ('I'm a little airplane', 'Ice Cream Man') of muziek in een hitfilm ('There's something about Mary' van de Farrally Brothers, waarin hij zelfs een prominente rol speelt), ze zitten altijd prima in elkaar. Zijn songs zijn pretentieloze staaltjes van huisvlijt...

Jonathan Richman & the Modern Lovers - Home of the Hits!: The Best of (2002)
1. Roadrunner (Once)
2. She Cracked
3. Girlfriend
4. Modern World
5. Hospital
6. Rockin' Shoppin' Spree
7. Back in the U.S.A.
8. New England
9. Rockin' Rockin' Leprechauns
10. Roller Coaster by the Sea
11. Dodge-Veg-O-Mattic
12. Egyptian Reggae
13. I'm a Little Airplane
14. Ice Cream Man
15. My Little Kookenhaken
16. The Morning of Our Lives
17. Back in Your Life
18. I'm Nature's Mosquito
19. Party in the Woods Tonight
20. My Love Is a Flower (Just Beginning to Bloom)
h**p://v.bernet.free.fr/kdopourpst/Jonathan%20Richman%20&%20The%20Modern%20Lovers%20-%20'Home%20Of%20The%20Hits'%20Best%20Of.zip

The Modern Lovers - The Modern Lovers
h**p://ahprahran.com/SarahLoves/The%20Modern%20Lovers/The%20Modern%20Lovers/

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home