17 maart 2006

Ma'at mama Ursula Rucker

Ursula Desiré Rucker (geboren in Philadelphia, Pennsylvania) is dichteres, zangeres en liedjesschrijver. Haar teksten zijn geëngageerd en hebben onderwerpen als vrouwen, seks, politiek en slavernij.
Het is niet dat Ursula Rucker liedjes zingt, maar eerder 'zing-spreekt', begeleid door moderne soul- en jazzmuziek. Ze debuuteerde met 'Supa Sista' (2001) en kwam twee jaar later aanzetten met 'Silver or Lead' (2003).
Naast haar soloalbums maakte ze ook liedjes met Silent Poets en The Roots. Ook trad ze in het verleden op met grote namen zoals Macy Gray en Nina Simone.

Op haar nieuwe album uit ze haar kritiek op de wereld. Met een urban vibe en haar zijdezachte stem doet ze je geloven dat je een relaxte, jazzy hiphopplaat gekocht hebt, om je vervolgens te verrassen met haar boosheid en maatschappijkritische teksten.
Met ‘Humbled’, het eerste nummer van de cd, weet Ursula Rucker samen met collega-dichteres Sonia Sanchez meteen de toon te zetten. Een prachtig verteld nummer; heel mellow en zacht, maar waar de tekst in het middelpunt staat. Hierna wordt Ursula pas echt boos. ‘Rant (Hot in Here)’ is erg in your face met verwijzingen naar de zwakke plekken van de maatschappij, en daarna wordt ze zeker niet milder. Ze ontpopt zich op dit album als een sterke, zwarte vrouw die het onrecht in de wereld aan de kaak stelt door middel van haar eigen belevingen en observaties.

Ursula Rucker - Ma'at mama
1. Humbled Featuring Sonia Sanchez
2. Rant (Hot In Here) Featuring Malene Younglao
3. Black Erotica
4. I Ain't (Yo’ Punk Ass Bitch)
5. Sol’s Intro
6. Children's Poem
7. Libations
8. Church Party
9. Uh Uh
10. Spiri-Chant (Feat. Gary Smalls)
11. For Women
12. Broken
13. Sudan’s Intro
14. Poon Tang Clan
15. L.O.V.E.
h**p://io.philo.at/~ulli/music/Ursula%20Rucker/Ma'at%20Mama/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home