25 november 2010

The New Cool Collective 2.0

New Cool Collective is een Nederlandse band die werd opgericht in 1994 door de Nederlandse jazzmusicus Benjamin Herman (Londen, 9 mei 1968). Herman is vooral bekend als altsaxofonist en bandleider. De muziek is een combinatie van latinritmes, Afro, lounge en energieke jazz, met invloeden vanuit de dansbare jazz van de 60'er jaren, latin jazz, easy tune en triphop-beats. Dat geeft het New Cool Collective een uniek hedendaags geluid.

In 2000 won de band de Edison Jazz Award.
Debuutalbum "Soul Jazz, Latin Flavours, Nineties Vibes" werd opgevolgd door "More" (1998). In oktober 1999 is de derde CD verschenen met als titel "Big" en werd onderscheiden met een Edison Jazzaward. Het vierde album "Bring It On" (2002) haalde een notering in de album top 100.
In de zomer van 2005 speelden ze op Roskilde, Lowlands en het Hongaarse Sziget Festival. In 2006 maakte de band een tour door Canada, werkte mee aan een documentaire met gitarist Jan Akkerman en verzorgde optredens op het North Sea Jazz en het London Jazz Festival.
New Cool Collective's nummer 'Big Mondays' wordt gebruikt als titelsong van het televisieprogramma De Vloer Op.


Edit: En ze zijn ook verantwoordelijke voor het beste optreden van 2010. Met eigen ogen gezien. Herman vliegt als een stuiterballetje over het podium. De prijswinnende gitarist Anton Goudsmit doet dat meer als een skippy-bal en ondersteunt dat met een prachtige mimiek. Het concert wordt afgetrapt met "Perry' en vrijwel de hele live-cd "In concert" wordt er door gejaagd in een waanzinnig strak tempo. Een mooie staalkaart van 15 jaar NCC. Tussendoor hoorde ik nog  "Pasmo" uit de cd "Pachinko" langskomen maar de hoogtepunten waren ongetwijfeld de Chinese surfjazz van "Langlang" en de latinolawine van "Boca Arriba". De energie waarmee afgetrapt wordt zakt nergens in. Integendeel. En daarvoor zijn onder andere het indrukwekkende ritme-duo en de Puertoricaanse bassist verantwoordelijk...

Er bestaat ook een uitgebreide versie: de New Cool Collective Big Band met 19 musici (twee altsaxofoons, twee tenorsaxofoons, een bariton saxofoon en een bas saxofoon, vier maal trompet, drie trombones en een bas trombone, gitaar, fender rhodes, percussie, conga's, drums en vocals).
In april 2007 is het album 'Big Band live' uitgekomen. In oktober werd dit album ook in Japan uitgebracht.
Als de heren van de New Cool Collective Big Band beweren dat ze met hun nieuwe album 'Pachinko' (2010) steeds verder van ‘de jazz’ verwijderd raken, klopt dat. De gemaakte muzikale keuzes en gebruikte invloeden zijn vaak onorthodox. Rock is dominanter aanwezig dan anders. En een duidelijke electro-feel. Muzikaal gezien een waar schizofreen meesterwerk, waarmee de groep een gooi doet naar de herdefiniëring van het genre!

Voor meer info, zie:
h**p://www.newcoolcollective.com/
h**p://www.sonymusic.nl/newcoolcollective/
h**p://www.benjaminherman.nl/
h**p://www.antongoudsmit.nl/

New Cool Collective - New Cool Collective in concert (2010)
1. Perry
2. Chevere
3. Ms. Wilson
4. Jules
5. Boca Arriba
6. Lang Lang
7. Scuzzy Skank
8. Con Que
9. Weekend Bizarre
10. Lucoolmi
11. The Golden Glow Of Sunrise
link dead

New Cool Collective Big Band - Pachinko (2010)
1. Pachinko
2. Little Black Dress
3. Circus Circus
4. Bingo Bongo
5. Pasmo
6. We're All Going Up
7. Heartland
8. Black Gardenia
9. Peace And Happiness
10. Sugar Rush
11. The Diabolical Dr. Z
12. Japanese Bonus
h**p://letitbit.net/download/64296.64be6069868e4e2628ed5534891e89581/NCC.rar.html

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home