24 februari 2010

Hedningarna, uit het hoge Noorden

De Zweeds/Finse folkband Hedningarna (spreek uit jeningarna) combineert traditioneel Zweedse muziek met rock. Het resultaat is zeer krachtige volksmuziek.

De kern van de groep bestaat uit Anders Stake, bouwer en bespeler van de meest uiteenlopende snaarinstrumenten, Hallbus Totte Mattson, (bas)luitspeler, accordeonist en zanger en Björn Tollin, slagwerker, percussionist en drone-er. De laatste jaren laten zij zich geregeld bijstaan door twee Karelisch-Finse zangeressen.
De formatie is de laatste jaren uitgegroeid tot een internationale act-van-formaat. Het begon met hun tweede CD Kaksi (1992), die goed was voor twee Grammy-awards. Drie jaar later volgde Trä (samen met Kaksi inmiddels goed voor meer dan 100.000 verkochte platen).
Hun vierde CD, Hippjokk, verscheen in 1997. In 1999 is het vijfde en laatste album,  Karelia Visa, verschenen.

Een belangrijk instrument in hun muziek is de lier, die door de aanhoudend zwevende toon voor een hypnotiserend effect zorgt. Daarbovenop komen zang, schrapende violen, doedelzak, houten fluitjes, accordeon en allerhande zelfgemaakte snaar- en slaginstrumenten. Alle geluiden worden zo nodig flink door de electronische molen gehaald. De ritmes zijn strak en uiterst dansbaar.

Hedningarna - Kaksi! (1992)
1. Joupolle Joutunut (Gone to Sot)
2. Kruspolska (Charmer's Polska)
3. Vottikaalina
4. Chicago
5. Viktorin
6. Aivoton (Brainless)
7. Ful-Valsen
8. Pål Karl
9. Kaivonkansi
10. Skamgreppet (Siljan Line)
11. Grodan/Widergrenen (Toadeater)
12. Omas Ludvig
13. Kings Selma
14. Kanalaulu (The Hen Song)
h**p://jan.myahk.nl/muziek/Hedningarna/Kaksi/

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home