20 januari 2010

Isbells is Bel(gi)sch

Ik heb deze plaat eigenlijk pas op het einde van 2009 leren kennen... Eigenlijk net te laat om nog op te nemen in mijn lijstje van beste platen van 2009. Maar vooralsnog wil ik hier het predikaat "Beste Belgische CD van 2009" op plakken...

Gaëtan Vandewoude (de man achter Isbells) verdiende zijn sporen respectievelijk als gitarist en drummer bij de Leuvense bands Soon (Rock Rally-finalist in 2002) en Ellroy. Na vijftien jaar trouwe dienst achtte hij de tijd rijp voor iets anders. Vele nachtelijke schrijf- en opnamesessies mondden uit in het titelloze debuut van Isbells.
Isbells is:"Een zanger met een engelenstem die zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar." Het is dus gemakkelijk om de vergelijking met Nick Drake nog maar eens boven te halen. Maar Isbells is meer.
Dit project, met zijn eigen sound, vertoont veel raakpunten met gelijkgezinde zielen als José González, Great Lake Swimmers, Bon Iver en Fleet Foxes. En in 'My apologies' zit zelfs een echo van de close harmony van the Eagles. Maar in Nederland noemen ze Isbells zelfs "Awkward I van België".
De folky songs op dit titelloze debuut zijn onopgesmukt, de arrangementen zijn spaarzaam maar altijd effectief: zoals het koper dat in 'As Long as It Takes' uiterst behoedzaam enkele accenten legt, of de bijna onhoorbare percussie in 'Without a Doubt', de licht oosterse sfeer van 'Dreamer', het zowaar naar pop zwemende 'Maybe'... De minimalistische percussie en nasale zang maken van 'Reunite' één van de hoogtepunten van deze plaat.

De grondtoon is melancholie. Daarvoor zorgen de harmonieën van Naïma Joris. De teksten van Vandewoude zijn weemoedig, maar vervallen nooit in zelfbeklag. Isbells is ondertussen een groep (met Naima Joris, Bart Borremans en Gianni Marzo), maar de liedjes van Vandewoude staan nog altijd centraal.

Isbells - Isbells (2009)
01. As Long As It Takes
02. Without A Doubt
03. Reunite
04. Maybe
05. Dreamer
06. Time's Ticking
07. I'm Coming Home
08. My Apologies
09. B.B. Chevelle
h**p://lix.in/-6dd034
of h**p://lix.in/-67b5c4

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home