07 oktober 2009

Christ! Chrisette Michele!

Ga er even voor zitten! Ik wil het hebben over Chrisette Michele. Onthoud die naam.

Chrisette Michele Payne (New York, 8 december 1982) is soul singer-songwriter en zit bij de Island Def Jam Music Group. Ze heeft in mei van dit jaar haar tweede cd uitgebracht, Epiphany, en dat is een overrompelende jazz- en soulplaat geworden.

Ze komt uit een gospelfamilie en zingt op haar vierde al in het kerkkoor. Op haar zeventiende raakt ze in de ban van muzikanten als Jill Scott en Ella Fitzgerald.
Eerst werkt ze mee aan cd's van Nas en Jay-Z, maar uiteindelijk komt er toch dat debuutalbum: I Am. Die cd levert haar vier singles en een Grammy-nominatie op.
En nu, twee jaar later is er de opvolger: Epiphany. Ze heeft een en ander aangepast: het werd een sterker album, met ruwere randjes, en een stuk volwassener, maar nog altijd met een jeugdige frisheid en een urban feel.
De cd werd uitgebracht in mei 2009, en kwam binnen op nr.1 in de Billboard 200. Epiphany verkocht 83.000 keer in zijn eerste week.
Het album opent met de single (en tevens titeltrack). Het is een erg aanstekelijk jazzy hedendaags nummer. Het zou gemakkelijk zijn om Chrisette Michele als RnB-zangeres weg te zetten. Maar zong Minnie Ripperton RnB? Zong Roberta Flack RnB?
Chrisette Michele heeft een hese stem met een raspje. Dit is dus niet te vergelijken met Mariah "Kijk-mij-eens-toonladdertjes-oefenen" Carey, maar het zit meer in de hoek van Mary J. "Ik-kan-niet-echt-goed-zingen-maar-ik-haal-er-alles-uit" Blige, met dat verschil dat Michele wel kan zingen. En dat bewijst ze op het laatste nummer van deze cd "I'm Okay", waar ze even uithaalt met een Shirley Bassey-achtige techniek en het nummer boven zichzelf uittilt.
En ze maakt een educatief reisje langs nog wat andere zangtalenten. "Notebook" roept herinneringen op aan Toni Braxton en "What You Do" had op de laatste cd van Alicia Keys kunnen staan.
"Another one" moet zonder twijfel de nieuwe single worden en "Mr. Right" is onversneden En Vogue. En dat bedoel ik letterlijk: als je -net als ik- erg vaak naar dit nummer luistert, vallen steeds meer gelijkenissen op met "Whatta man" van het album "Funky Divas".
Maar wil -tenslotte- iemand van "Porcelain Doll" een wereldwijde nr.1-hit maken? Chrisette Michele zingt op een ontspannen jazzy maar zelfzekere toon alle pimps naar huis. Ze rekent af met dat hele ho's-en-bitches-gedoe dat dagelijks door MTV gecultiveerd wordt.
Sterk. IJzersterk. Dat hele album. Top-cd!

h**p://www.thisischrisettemichele.com/

Chrisette Michele - Epiphany (2009)
1. Epiphany (I'm Leaving)
2. Notebook
3. What You Do
4. Blame It On Me
5. All I Ever Think About
6. Playin' Our Song
7. Another One
8. On My Own
9. Fragile
10. Mr. Right
11. Porcelain Doll
12. I'm Okay
h**p://zenkal.com/Previews/itunes/Chrisette%20Michele/Epiphany/

Chrisette Michele - I Am
h**p://zenkal.com/Previews/itunes/Chrisette%20Michele/I%20Am/

Chrisette Michele - Let Freedom Reign
h**p://zenkal.com/Previews/itunes/Chrisette%20Michele/Let%20Freedom%20Reign/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home