03 juni 2009

Living legend Allen Toussaint and his Mississippi

De Amerikaanse rhythm and blues-pianist, -zanger, -componist, -producer en -arrangeur Allen Toussaint (New Orleans, 14 januari 1938) was muzikant in de formatie van Dave Bartholomew en begeleidde de grootste artiesten, zoals Fats Domino. Als producer werkte hij o.a. aan de zijde van Dr. John. Toussaint is een icoon  in de New Orleans-scene. Hij is al vanaf de jaren zestig actief als producer en muzikant. Hij maakte platen met o.a. The Meters (die hij ontdekte) en Lee Dorsey (Working in a Coalmine) en bracht solo-platen uit.

Het is mede aan hem te danken dat er in de jaren zestig vanuit de jazz typische rhythm & blues ontstond. Door zijn bemoeienissen als componist, producer en uitvoerend artiest evolueerde die R'n'B naar onweerstaanbare soul en funk. Gek genoeg waagde Toussaint zich tot nu toe op platen nooit aan jazz.

Maar zijn nieuwe CD 'The Bright Mississippi' brengt de inmiddels 70-jarige Toussaint wel een eerbetoon aan de jazzpioniers die hem muzikaal hebben gevormd. Tegelijkertijd is de plaat een heerlijke introductie in oude- stijl-jazz.
Je hoort onder meer nummers van Sydney Bechet (opener ‘Egyptian Fantasy’), Jelly Roll Morton (‘Winin’ Boy Blues’), Django Reinhardt (‘Blue Drag’), Thelonius Monk (‘Bright Mississippi’) en de Duke (‘Daydream’ en het fabelachtige ‘Solitude’)... allemaal namen van diep uit de vorige eeuw, maar Toussaint heeft hun werk zodanig naar zijn hand gezet dat ze weer nieuw en actueel klinken.
Samen met producer Joe Henry (Solomon Burke, Betty LaVette en Mavis Staples stelde Toussaint een uitstekende groep samen met o.m. Tom Waits-gitarist Marc Ribot, jazzklarinettist Don Byron, pianist Brad Mehldau en Joshua Redman op tenorsax. Het repertoire is - m.u.v. het door Toussaint zelf gezongen 'Long, Long Journey' - helemaal instrumentaal.

Waarom hebben we 71 jaar moeten wachten op dit meesterwerk? Ik denk niet dat er dit jaar nog een plaat verschijnt die warmer en integerder is dan 'The Bright Mississippi'...

h**p://www.nonesuch.com/artists/allen-toussaint

Allen Toussaint - The Bright Mississippi (2009)
01. Egyptian Fantasy (Sidney Bechet / John Reid)
02. Dear Old Southland (Raymond Bloch)
03. St. James Infirmary (Traditional)
04. Singin' the Blues (Con Conrad / J. Russel Robinson)
05. Winin' Boy Blues ("Jelly Roll" Morton)
06. West End Blues (Joe Oliver / Clarence Williams)
07. Blue Drag (Django Reinhardt)
08. Just a Closer Walk with Thee (Traditional)
09. Bright Mississippi (Thelonious Monk)
10. Day Dream (Duke Ellington / Billy Strayhorn)
11. Long, Long Journey (Leonard Feather)
12. Solitude (Duke Ellington, Irving Mills, Eddie DeLange)
h**p://lix.in/-4b47bc

Drawings & sketches: Every Picture tells a Story
Fictitious CD covers: Heart on my sleeve

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home