19 maart 2009

Genuine leather. Genuine music. Michael Doucet & BeauSoleil

De cajunformatie BeauSoleil onder leiding van Michael Doucet (accordeon, viool en andere snaarinstrumenten) houdt de muzikale traditie uit Louisiana in ere. Doucet beperkt zich echter niet tot het vlekkeloos reproduceren van authentieke cajun maar houdt het genre springlevend met zijn passionele inbreng. Dat doet hij met een inventieve instrumentatie en sappig Frans. Het genre is namelijk vooral bedoeld als dansmuziek en daarbij is een portie gekte onontbeerlijk.

Tien jaar geleden wonnen ze een Grammy Award na een hele rij nominaties. BeauSoleil is al jaren een gevestigde naam in de cajunmuziek en "Alligator Purse" is hun 29ste album. En het leuke is dat het een uiterst levendige plaat is, waarop spelplezier veel belangrijker is dan traditie. De plaat begint direct goed met een rare aankondiging en een instrumentale fiddle-traditional "Reel Cajun (451 N St Joseph)", gevolgd door ‘Rollin’ & Tumblin’ van Muddy Waters, dat hier in het Frans als ‘Rouler et Tourner" wordt opgevoerd; een eerste uitschieter.
Ter afwisseling wordt in enkele nummers naar Engels overgeschakeld zoals in het van John Cale geleende ‘The Problem’. In "I Spent My Money Loving You" krijgt Doucet hulp van Garth Hudson (The Band) met zijn herkenbare orgelspel. Andere gasten zijn onder anderen John Sebastian (Lovin’ Spoonful), Artie en Happy Traum en Andy Stein (Commander Cody).
In "Marie", een sfeervol door Julie Miller geschreven duet met Nathalie Merchant (van 10.000 Maniacs), schuift BeauSoleil in de richting van de zydeco, vooral door de andere klankkleur van de accordeon en de toevoeging van saxofoon. Maar het is tevens een stukje onweerstaanbare swamp pop van de Gulfcoast. En "La Chanson de Théogène Dubois" (uit de Lomax-archieven) krijgt zomaar een Caraibische sound. Ik ben bizonder gecharmeerd van het jazzy "Les Oignons".

Bandleider Doucet staat bekend om zijn vernieuwingen in de cajun maar dat deze muzikale erfenis voor een breder publiek ook hier weer toegankelijk wordt gemaakt, is wellicht nog de grootste verdienste van BeauSoleil. Of het nu gaat om een cover of om een nummer uit de New Orleans jazzhoek, dit is allemaal echte muziek.
Nu al kijk ik met een oog naar de eindejaarslijstjes.

Beausoleil - Alligator Purse (2009)
1. Reel Cajun (451 North St. Joseph St.)
2. Rouler Et Tourner
3. Carriere Zydeco
4. Little Darlin'
5. Marie
6. Valse a Beausoleil
7. Bosco Stomp
8. Theogene Creole
9. I Spent All My Money Loving You
10. Les Oignons
11. The Problem
12. Alligator Purse
13. Valse A Thomas Ardoin
h**p://lix.in/-3eea1a

Drawings & sketches: Every Picture tells a Story
Fictitious CD covers: Heart on my sleeve

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home