11 september 2008

British, Beautiful and Burlesque: Bellowhead

Onweerstaanbaar verovert de 11-koppige imposante folky bigband Bellowhead de Britse podia. Traditionele Engelse dansmuziek geven ze de urgentie van rock and roll. Bellowhead is uitgeroepen tot beste live act bij de Britse Radio 2 Folk Awards. En na een mini-cd is er nu het eerste grote album: Burlesque.

Bellowhead is het geesteskind van het talentvolle jeugdige Engelse folkduo Jon Boden (vocals, viool, tambourijn) & John Spiers (diatonisch accordeon, concertina, bandoneon, backing vocal). Boden is een begenadigd zanger en violist, Spiers is de morrisdans-koning op allerhande trekzakken. Britse traditionele muziek klonk in hun handen al spannend. En nu aangevuld met een vierkoppige koper-sectie, een stel strijkers, snarenplukkers, piper, en ritmesectie voegen ze daar opwinding aan toe. "Hopkinson's Favourite" is ook meteen de mijne...

Met subtiliteit en gevoel voor humor brouwen ze een feestelijke typisch Engelse meltingpot. Ze citeren daarbij naar hartelust uit de Britse muziekgeschiedenis. Je ontwaart stijlkenmerken uit het theatrale cabaretteske Music Hall van begin vorige eeuw, maar ook snufjes Benjamin Britten of Kurt Weil, theatrale folkrock en lyrische swing. De geluidsbepalende koper-sectie laat zich evengoed inspireren door Martin Carthy's Brass Monkey als door de funky blazers van Kool and the Gang.
Dat maakt Burlesque tot een uitermate gevarieerd en boeiend album. De muzikanten zijn allen van een hoog niveau en hebben met elkaar een open mind gemeen.

Bellowhead - Burlesque
1. Rigs Of The Time
2. Jordan
3. Across The Line
4. London Town
5. Sloe Gin
6. Courting Too Slow
7. Flash Company
8. Hopkinson's Favourite
9. One May Morning Early
10. The Outlandish Knight
11. Frog's Legs And Dragon's Teeth
12. Fire Marengo
13. Death and the Lady
h**p://www.yourfiles.biz/?d=3171F9BC35

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home