27 augustus 2008

So called cute: Soko

De Franse actrice Soko (Stéphanie Sokolinski, Bordeaux, 1986) was nog geen 20 toen ze haar zelf gemaakte liedjes op haar MySpace-pagina zette. Het waren rafelige, scherpe en grofgebekte liedjes. Een beetje meisjesachtige en grappig soms. Maar vooral mooi, ondanks de bijtende ondertoon. Let ook op het (gespeelde) vette Franse accent in haar Engels. (Bjork heeft daar ook een handje van weg.)

Het klonk allemaal een beetje amateuristisch, maar het was duidelijk dat Soko - los van haar acteertalent- veel in haar mars had. Er kwamen invloeden langs van The Kinks, Syd Barrett, The Beach Boys en The Ronettes.
De hartveroverende lieve melodietjes hadden donkere teksten zoals ‘I Think I am Pregnant’ en ‘I’ll Kill Her’. De Deense radio downloadede een demo van ‘I’ll Kill Her’, draaide het en -boem!- SoKo had een hit in Denemarken. Een uitverkochte tour en een festival optreden volgden. Plots pikte ook Frankrijk zijn "dochter" op, en Australie koos de single tot een van de beste songs van dat jaar.
iTunes bood in 2007 de EP "Not So kute" aan, dat ze volspeelde met gitarist Thomas “Toma” Semence, en Japan, de USA en Canada raakten ge"interesseerd.
In oktober 2007 werd het nummer gebruikt tijdens de modeshow van Stella McCartney tijdens de Paris Fashion Week.
In januari 2008 dook ze met haar single de Belgische charts binnen en stevende recht op de bovenste plaats af. Een gek verhaal. en dan moet je beseffen dat mevrouw niet eens een platenlabel heeft.
Er zijn er veel -ik weet het- die "ontdekt' worden op internet, maar hier zit visie achter. Soko heeft iets in haar mooie hoofdje gehaald en speelt de rol van het lieve maar cynische meisje briljant.
Ik ben benieuwd hoe ver ze er mee komt, en of ‘I’ll Kill Her’ een novelty-hitje zal blijken te zijn, of de aanzet naar een langdurende carriere...

h**p://www.myspace.com/mysoko

Soko - Not So Kute EP (2007)
Soko - 01 - The Dand..> - 5.3M
Soko - 02 - Shitty D..> - 3.5M
Soko - 03 - I'll Kil..> - 5.3M
Soko - 04 - Take My ..> - 4.1M
Soko - 05 - It's Rai..> - 3.8M

...en extra in PD:
Soko - I Will Never ..> - 2.3M
Soko - My Enemy.mp3 - 2.6M
Soko - My ex boyfrie..> - 4.2M

h**p://tommy34980.free.fr/musique/Soko%20-%20Not%20Sokute%20(2007)/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home