02 april 2008

For All We Know: The Eric Legnini Trio

Eric Legnini (Hoei, 1970) is één van de meest getalenteerde jazzpianisten van het moment. Hij stamt uit een muzikale familie: zijn moeder is operazangeres en zijn vader speelt gitaar. Op zesjarige leeftijd begon hij piano te studeren aan het conservatorium. Maar als hij een paar jaren later Errol Garner hoort, maakt hij de overstap van klassiek naar jazz.

Mid jaren '80 gaat hij jazzpiano studeren aan het conservatorium van Brussel, bij o.a. Charles Loos. Hij maakt er kennis met drummer Stéphane Galland en samen richten zij enkele groepen op waarmee ze de Belgische clubs afschuimen. Tijdens een concert in 1987 wordt hij opgemerkt door Jacques Pelzer, die hem in zijn groep opneemt.

Intussen is Legnini een zeer belovende sideman en hij besluit de oceaan over te steken om zich te vervolmaken bij pianist Richie Bierach aan de universiteit van Long Island. Hij wordt de vaste begeleider van o.a. Serge Reggiani, Claude Nougaro en Henri Salvador.
In 1990 wordt hij benoemd tot leraar jazzpiano van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Hij loopt opnieuw Jack Pelzer tegen het lijf met wie hij het album "Never let me go" opneemt.

Voorts speelt hij samen met Toots Thielemans, Michael Becker en Philip Catherine. In saxofonist Stefano di Battista en trompettist Flavio Boltro vindt Legnini de volmaakte "partners in crime". Ze treden samen op en werken samen aan elkaars albums. Leginini's eigen debuut uit 1994 "Rythm Sphere" gooit meteen hoge ogen. Niet alleen omdat de jonge pianist tenorsaxofonist Joe Lovano wist te strikken, maar ook door zijn knappe versies van klassiekers van Charles Mingus "Duke Ellington"s Sound of Love" en Herbie Hancocks "The Sorcerer".

In tien jaar tijd is deze Italiaanse Belg één van de meest getalenteerde jazzpianisten geworden.
In oktober 2005 ontving hij de prestigieuze "Django d'Or" voor beste jazzmuzikant.
In 2006 kreeg hij de prijs "Octaves de la Musique" (jazz category).

Het Eric Legnini Trio bestaat uit Eric Legnini (piano), Rosario Bonaccorso en/of Mathias Allamane (contrabas), Franck Agulhon (drums)

The Eric Legnini Trio - Miss Soul
1/ The Memphis Dude
2/ Sugar Ray
3/ Home Sweet Soul
4/ For All We Know
5/ Joga
6/ Horace Vorace
7/ La Strada
8/ Miss Soul
9/ Daahoud
10/ Prelude To A Kiss
11/ Back Home
12/ Lisbon Stomp
h**p://nricci.free.fr/zik/Eric%20Legnini%20-%20Miss%20Soul/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home