05 maart 2008

Talking Heads or talking GPS's? TomTomClub!

De Tom Tom Club werd in 1980 eigenlijk opgericht als zij-project van de Talking Heads.
Het echtpaar Tina Weymouth en Chris Frantz kregen in 1981 succes met hun singles "Genius of Love" en "Wordy Rappinghood", die allebei terug te vinden waren op hun naar henzelf genoemde debuutalbum.
"Genius of Love" is sindsdien talloze keren gesampled door bvb. de rappers Redman en Funkdoobiest, en door Mariah Carey in haar hitsingle "Fantasy".
"It's Nasty" (1982) van Grandmaster Flash and the Furious Five is een van de eerste rapversies van het nummer. Ook Dr. Jeckyll & Mr. Hyde maakten gebruik van het loopje in "Genius Rap" (1981).
Op de eerste persingen van de LP stonden korte versies van "Genius of Love" en "Wordy Rappinghood" (zoals op de versie hieronder).
Maar platenlabel Island bracht in 1982 een nieuwe versie van het album uit met 12" versies. De nieuwe single werd "Under the Boardwalk", en kwam in de plaats van "Booming and Zooming" op de tracklist.
Het jaar daarop kwam de band met Close to the Bone, maar scoorde veel minder, ondanks vlotte singles als "Pleasure of Love" en "The Man With The Four Way Hips". Het album werd gereleased op cassette en vinyl, maar verscheen nooit op CD.

Na een periode van vier jaar kwam de Tom Tom Club met "Boom Boom Chi Boom Boom", een meer rockgericht album met scherpere kantjes... Het vierde album "Dark Sneak Love Action" bevatte de Hot Chocolate-cover "You Sexy Thing." En ook de CD "The Good the Bad and the Funky" bevatte covers: Donna Summer's "Love to Love you Baby" en Lee Perry's "Soul Fire".
In 2003 verscxheen een complete live show op dubbel-CD "Live @ the Clubhouse". Dat concert was opgenomen in de vaste honk van de Tom Tom Club: the Clubhouse in Connecticut. Er was 50 man aanwezig...
De Tom Tom Club doet maar uitzonderlijk live shows.

In 2007 bracht de band de kerst-single "Mistletunes", op een Nederlands label.

Wegwijs? h**p://www.tomtomclub.net/

Tom Tom Club - Tom Tom Club (1981) (vinyl LP version)
1 Boomin..> - 10.6M
2 Genius of Love..> - 12.8M
3 Lorele..> - 11.6M
4 On, On..> - 8.1M
5 Tom Tom Theme..> - 3.3M
6 Wordy rappinghood..> - 14.9M
7 Elephant..> - 11.2M
link dead

Tom Tom Club - Tom Tom Club Live at Stella Blue (25 september 2001)
Suboceana
Time to Bounce
Punk Lolita
Soul Fire
Who Feelin' It
Happiness Can't Buy Money
Sand
She's Dangerous
The Man With the 4-Way Hips
Genius of Love
You Sexy Thing
Holy Water
Wordy Rappinghood
As Above So Below
96 Tears
Take Me to the River
h**p://www.archive.org/details/ttc2001-09-25.akgc1000.flac16

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home