21 februari 2008

Hoagy Carmichael, Sing It Way Down Low

Hoagland Howard "Hoagy" Carmichael (22 november 1899 – 27 december 1981) was een legendarische Amerikaanse componist, pianist, zanger, acteur en bandleider. Hoewel hij was opgeleid als jurist leidde het succes van z’n compositie Star Dust tot een bestaan als liedschrijver. Naast ontroerende nummers als I get along without you very well, was hij vooral de maker van liedjes met een aangename lome atmosfeer: Lazy bones, In the cool, cool, cool of the evening, Rockin’ Chair, Memphis in June en Two sleepy people.

Toen Carmichael voor het eerste de blanke cornetist Bix Beiderbecke hoorde, wist hij dat dit een geluid was dat hij nooit eerder had gehoord. Carmichael ging melodieën spelen en improviseren voor Beiderbecke, hoewel hij toen al wel zijn eigen band had. Beiderbecke vroeg hem toen "Why don't you write music, Hoagy?" Dat zou Carmichael's leven veranderen...
Jaren later zou hij zijn eigen stem beschrijven als 'native wood-note and flatsy- through-the-nose voice,' maar hij zong zo naturel en ontspannen dat het leek alsof het hem geen moeite kostte.
Na een paar bescheiden succesjes met "Washboard Blues" en "Riverboat Shuffle," trok Carmichael naar New York. Daar raakte hij echter zijn platen niet eens aan de straatsteen kwijt, en hij stond meerdere malen op het punt om er de brui aan te geven. Hij zette echter door en nam in 1930 nummers op als "Georgia On My Mind," "Rockin' Chair," en "Lazy River." Andere artiesten hoorden de nummers en in "no time" speelden Louis Armstrong, Duke Ellington en The Dorsey Brothers op hun eigen platen, en op het nieuwe medium, de radio.
Hoagy Carmichael himself bleef echter een grote onbekende.

In 1936 ging Hoagy naar Hollywood, en in de volgende tien jaar verlegde hij zijn werkterrein van backstage naar het voetlicht. Hij werd een sterartiest, trad op, nam platen op en dook op in films zoals "To Have and Have Not" en "The Best Years of Our Lives". Hij trouwde en kreeg twee zonen...
In 1946 had hij drie hits-singles in de bovenste vier van de Amerikaanse hitlijst. En in 1951 won hij een Oscar voor "In the Cool, Cool, Cool of the Evening."
Hij kreeg bovendien zijn eigen TV-show, "The Saturday Night Review"...

Meer weten over "Hoagy" Carmichael? h**p://www.hoagy.com/

Hoagy Carmichael - The Old Music Master
1. Bessi Couldn't Help It
2. Rockin' Chair
3. One Night In Havana
4. Lazy River
5. Georgia On My Mind
6. Lazybones
7. One Morning In May
8. Sing It Way Down Low
9. Snowball
10. Moon Country
11. New Orleans
12. Riverboat Shuffle
13. Two Sleepy People
14. Little Old Lady
15. Washboard Blues
16. Hong Kong Blues
17. Stardust
18. Judy
19. Old Man Harlem
20. The Old Music Master
21. Don't Forget To Say No Baby
22. Doctor, Lawyer, Indian Chief
23. Ole Buttermilk Sky
24. Sh'h, The Old Man's Sleeping
h**p://www.boyhowdy.org/noise/Hoagy%20Carmichael/The%20Old%20Music%20Master/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home