14 november 2006

Druppelsgewijze doorbraak: The Pipettes

Tot voor kort dacht je aan concepten in combinatie met popmuziek aan The Pussycat Dolls, The Spice Girls of Girls Aloud. Een door een masterbrein bij elkaar geraapt groepje "zangeressen", die gekneed worden om de top 40 te bestormen.
In de jaren vijftig gebeurde dat natuurlijk ook al met groepen als The Shangri-La's. Bij de Pipettes is het niet veel anders. Iemand bracht ze bij elkaar met een vastomlijnd plan.
Alleen de uitwerking is even iets anders...

The Pipettes zijn Gwenno, Rose en Riot Becki. Rose speelde in haar eentje gitaar op haar kamer toen ze nog studeerde. Gwenno acteerde en zong in het Welsh (ze komy uit Wales). Maar ze toerde bijvoorbeeld ook met Lords of The Dance..
"Enkel lief en schattig" zijn ze niet. Zo heet Becki niet voor niets Riot Becki: haar inspiratie haalt ze uit de Riot Grrl-beweging. Ze speelde vroeger in musicals en houdt van bands als Sleater-Kinney...
Zij treden op de voorgrond tijdens de concerten en doen de interviews. Voor hun muzikale begeleiding steunen ze op The Cassettes, een band die bestaat uit leden van Electric Soft Parade en Brakes.

Ze komen uit Brighton, waar de band in 2003 begint. Gitarist van The Pipettes, genaamd Monster Bobby, was op het idee gekomen een moderne popgroep te beginnen. Maar wel een groep die het geluid van de jaren zestig hoog in het vaandel had. Hij verzamelt wat vrienden om zich heen, die meteen verkocht zijn als ze het concept achter The Pipettes horen. Na enige tijd wordt frontvrouw van het eerste uur Julia vervangen door Gwenno, die in Wales al redelijk wat furore heeft gemaakt als singer-songwriter.

Soms klinken ze als een lieve-kleine-meisjes-versie van The Ramones. Op andere momenten ga je verder terug in de tijd: het geluid van Phil Spector, Motown en Grease verenigd in pure popliedjes. De belangrijkste missie van The Pipettes is: de klok terugzetten naar de tijd voordat The Beatles alles verpestten.
Het is bubblegumpop vertaald naar 2006: een ideaal mengsel van doo wop, disco en r&b. Al lijken hun invloeden ouderwets en gedateerd, The Pipettes klinken ten alle tijde speels en fris.

Leuk zijn vooral "ABC" en "Sex" en natuurlijk de singles "Pull Shapes" en "Your Kisses Are Wasted On Me".

The Pipettes - We Are The Pipettes
1. We Are The Pipettes
2. Pull Shapes
3. Why Did You Stay
4. Dirty Mind
5. It Hurts To See You Dance So Well
6. Judy
7. Winters Sky
8. Your Kisses Are Wasted On Me
9. Tell Me What You Want
10. Because It's Not Love (But It's Still A Feeling)
11. Sex
12. One Night Stand
13. ABC
14. I Love You
h**p://serveur.1smp1.free.fr/Musique/The%20Pipettes/We%20are%20The%20Pipettes/

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home