15 oktober 2006

...d'r op of d'r onder: D'r oovere !

Okay, you don't speak Dutch...
Never mind. Listen to Eva de Roovere and tell me I'm right: this is thé Belgian album of this century...


Tja, ...waar-ken-ik-haar-van?
Samen met Colette Notenboom volgde ze Kleinkunst op Herman Teirlinck ('96-'98), en toerden als duo door Nederland (99-01). Hun theatershow "Eef & Coo" (99-01), fysiek theater, ook wel zap-cabaret genoemd, werd twee maal uitgezonden op de VARA (ned 3). Met dit stuk wonnen ze het Leids Cabaretfestival.
In tussentijd volgde Eva ook nog piano en zang op de Jazz Studio (98-99). Na haar opleiding, begint haar carriere bij de folk-rockgroep Kadril in 1998. En meteen duikt ze op op de vele podia in culturele centra, op het Folkfestival Dranouter, Winterfolk in de AB, Boterhammen in de stad of op festivals doorheen Europa. Kadril was zo opgetogen over Eva's stemgeluid dat één van hun CD's haar naam draagt. Ondertussen is er nog de recente cd ("Pays") met haar opgenomen, en kwam er begin dit jaar een dubbel-CD uit met de Gallicische groep Ialma ('La Paloma Negra'). Vanaf oktober 2004 verlaat Eva Kadril om zich te richten op haar solo-carriere.
2001 is het jaar waarin ze met de groep Oblomow de CD "Sporen" opneemt en meestapt in hun project in samenwerking met Vredeseilanden.
Omdat Eva steeds te vinden is voor een vocale uitdaging, stapte ze in 2002 voor twee theaterseizoenen in een countryproject: Jumbalaya, dat klassiekers uit de oude countrydoos opspit. En avontuurlijke Eva gaat mee op tournee met Senegalese muzikanten, voor concerten in Dakar, Kolda en Pikine en in verschillende Vlaamse culturele centra.
Het liedjesprogramma 'Kleine Blote Liedjes' (met de gitarist van Oblomow, Gerry De Mol) was de volgende stap...

De Nederlandse krant 'BN/De STEM' daarover:
"Eva De Roovere en Gerry De Mol voelden elkaar op elk moment perfect aan. Kleine Blote Liedjes' cre‘ert in 15 liedjes, ontdaan van alle tierlantijntjes, een sfeer van weemoed, verlangen naar liefde en grote emoties. Eva de Roovere evoceert met veel talent, inlevingsvermogen en quasi moeiteloos de meest uiteenlopende sferen. Haar stem zalft, plaagt, smeekt, straalt. (...) Tenslotte toont deze vakkundig geproduceerde cd uitstekend aan dat ijzersterk liedjesmateriaal geen uitgebreide arrangementen nodig heeft om te betoveren, te bekoren, te fascineren... "
Beter had ik het niet kunnen verwoorden...

En nu is er de CD 'De jager', en De Roovere's kwaliteiten zijn nog meer uitgekristalliseerd.
Het gebeurt zelden, maar ik word stil van deze Vlaamse CD. Absoluut kippenvel krijg ik van de gebalde schoonheid van 'Zonde van de Tijd', een klein, quasi achteloos meesterwerkje van mijn held Frank Vander Linden. Soms komen flarden aandrijven van de klankkleur en intonatie van Della Bosiers (maar de Roovere kan WEL zingen).
Wie niet vrolijk wordt van het intieme maar optimistische en toch weemoedige 'Fantastig Toch' is een zoutpilaar (met de schitterend zin 'Laten we samen niet bestaan'). De levensvreugde wordt verdergezet en nog opgeschroefd in (het net zo optimistische en weemoedige) 'Laat me je lied zijn'...
De Vlaamse chansonnier Philippe Robrecht zou een moord doen voor het bloedstollende 'Emma', van Joost Zweegers, dat bovendien in een fantastisch sober en beklijvend arrangement werd gegoten.
Terwijl het arrangement van het krachtige 'Anoniem' me doet denken aan de warmte en de drive van Stevie Nicks.
De omfloerste en hijgende stem van De Roovere komt helemaal tot zijn recht in het door Luka Bloom geschreven 'De Jordaan'. Ook de a-capellagroep Harbalorifa, die haar grootvader zaliger nog mee oprichtte, voorziet het ingetogen nummer van extra vocalen.
"De kleinste vogel zingt het mooiste lied" beweert ze (net zoals de Be Good Tanya's) in "Slenterblues", terwijl haar neef Wim(meke) Punk de familie- en stembanden nog wat aanhaalt.
En wil iemand me vertellen waarom ik in 'Dat Mag Niet' en 'Om Mee Te Slapen' steeds een echo van Wim De Craene hoor?

Invloeden. Invloeden. Invloeden.
Of is deze cd gewoon een synthese van het beste wat ooit in Vlaanderen en omstreken werd gemaakt? Nee. Deze cd IS het beste wat ooit in Vlaanderen en omstreken werd gemaakt!
Fantastig Toch!

Meer? h**p://www.evaderoovere.be

Eva De Roovere - De jager (2006)
1. Niemand Zoals Wij - 3:07
2. De Jager - 3:22
3. Zonde Van De Tijd - 2:53
4. Fantastig Toch - 2:57
5. Laat Me Je Lied Zijn - 4:01 
6. Emma - 3:23 
7. Anoniem - 3:13 
8. De Jordaan - 4:24 
9. Slenterblues - 3:07 
10. Dat Mag Niet - 2:04 
11. Tijger - 3:07 
12. Om Mee Te Slapen - 1:57
h**p://lix.in/-5128e0
of h**p://lix.in/-543622

Eva de Roovere - Over en Weer (2008)
1. Over en weer
2. Orpheus
3. Dank u wel meneer
4. Mis je
5. Zomer in Brussel
6. Mijn ogen toe
7. Zoals dat ene liedje
8. Ingebeelde vriend
9. Lisa
10. In bruikleen
11. De Koning
12. Als het meezit
link dead

... de verrassings-single van de zomer van 2009:
Diggy Dex en Eva de Roovere - Slaap lekker (Fantastig Toch)
h**p://files.getdropbox.com/u/345640/Slaap%20lekker.rar
...en de live-video bij Marcel Vanthilt::
h**p://www.youtube.com/watch?v=WzoctJm_Zgk

... het live-duet:
Diggy Dex en Eva de Roovere - Dat komt door jou
h**p://lix.in/-55bf2f
...en de live-video bij Giel Beelen:
h**p://lix.in/-4fa4ab

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home