13 oktober 2006

Motown IS the Funk Brothers !

The Funk Brothers is de naam voor een groep artiesten die op vele grote hits van het Motown label als sessie-artiesten optraden maar nooit als zodanig onder deze naam naar voren kwamen.

Motown-producer Berry Gordy contracteerde na het oprichten van zijn opnamestudio de beste Detroitse jazzmuzikanten. Hij verplichtte hen om altijd beschikbaar te zijn voor opname-sessies hetgeen hen hinderde in een latere carri�re onder hun eigen namen.

Bassist Jamie Jamerson, Drummer Benny Benjamin en pianist Earl van Dyke speelden mee op meer nummer-1 hits dan Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys bij elkaar.

In voornamelijk nachtelijke opnamesessies werd de basis gelegd voor vele hits die later werden ingezongen door grootheden als The Supremes, Marvin Gaye, The Four Tops, Stevie Wonder, The Temptations en Smokie Robinson & The Miracles.

Hoewel er in de jaren zestig platen van hen waren verschenen onder de naam Earl van Dyke & The Soul Brothers, werden deze artiesten pas veel later bij naam bekend.

Met name in 2003 werden de Funk Brothers onsterfelijk door het uitbrengen van de bioscoopdocumentaire Standing in the Shadows of Motown geproduceerd door Don Was. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van muziekjournalist Allan Slutsky over leven en werk van de muzikale reus Jamie Jamerson. De film is deels documentaire, deels tributeconcert en deels in sce�ne gezet historisch drama.

Aan de film werd meegewerkt door Motown-muzikanten waaronder gitaristen Joe Messina en Eddie Willis, toetsenisten Joe Hunter en Johnny Griffith (toetsenisten van het eerste uur), percussionisten Uriel Jones en Jack Ashford, bassist Bob Babbitt en de, na de filmopnamen overleden, drummer Richard "Pistol" Allen.

Als je van de Buena Vista Social Club houdt, zet dan even je sympathie voor wat schattige krasse knarren aan de kant, en geniet bij The Funk Brothers van vakmanschap en passie zonder de irritante knuffelfactor van Wim Wenders of Ry Cooder.

Dit is een CD (hier helaas in de enkele uitvoering) die er toe doet. Muziekgeschiedenis!

The Funk Brothers - Standing In The Shadows Of Motown [2003]
1. Love Is Like A Heatwave - Funk Brothers & Joan Osbourne
2. You've Really Got A Hold Of Me - Funk Brothers & Meshell Ndeogeocello
3. Do You Love Me - Funk Brothers & Bootsy Collins
4. Bernadette - Funk Brothers
5. Reach Out I'll Be There - Funk Brothers & Gerald Levert
6. Ain't Too Proud To Beg - Funk Brothers & Ben Harper
7. Shotgun - Funk Brothers & Gerald Levert/Tom Scott
8. What Becomes Of The Brokenhearted - Funk Brothers & Joan Osbourne
9. I Heard It Through The Grapevine - Funk Brothers & Ben Harper
10. You Keep Me Hanging On - Funk Brothers
11. Cool Jerk - Funk Brothers & Bootsy Collins
12. Cloud 9 - Funk Brothers & Meshell Ndeogeocello
13. What's Going On - Funk Brothers & Chaka Khan
14. Ain't No Mountain High Enough - Funk Brothers & Chaka Khan/Montell Jordan
15. Flick - Van Dyke, Earl
link dead

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home