13 januari 2007

Music evolution by a DJ & a Marsalis

"Een van de meest relevante gedichten uit de Amerikaanse geschiedenis, muziek van blueslegende Albert Collins, Elton John en DJ Premier, een verzameling van de beste hedendaagse jazzmuzikanten en rappers, een liefdeslied, reggae, blues, jazz, hiphop, rap, rock, heavy metal, een kinderrijmpje, politieke satire en samples van Duke Ellington, John Coltrane, de alomtegenwoordige James Brown en Fela Kuti... - geen enkele plaat die dit jaar uitkomt, kan dezelfde diversiteit voorleggen." Het - losjes vertaalde - citaat is van de hand van Delfeayo Marsalis en het komt uit de 'liner notes' die bij het debuut van Buckshot LeFonque horen.

Buckshot LeFonque bracht amper twee albums uit, het was het geesteskind van DJ Premier (turntable wizard en Guru's sidekick bij GangStarr) en begenadigde saxofonist, componist en producer Branford Marsalis.

In 1994 had Marsalis de behoefte om een groep op te richten. Die moest volgens hem een aangename kruising laten horen van mainstream jazz, hiphop, rap, R&B, reggae en ... een beetje vanalles dus.
Marsalis deed met dit zijproject de grenzen tussen jazz en zogenaamd populaire muziek vervagen. Premier en Marsalis kenden mekaar van de soundtrack voor Spike Lee's 'Mo' Better Blues'.
Dit keer zou het lukken onder de naam Buckshot Lefonque. Onder die naam had jazz-collega Cannonball Adderley weleens een plaatje opgenomen als hij stiekem voor een ander label werkte. ..

Maar tijd was zijn grootste vijand, want Branford was ook nog orkestleider bij de Tonight Show van Jay Leno! Dat besloot-ie vanaf 1995 parti-time te gaan doen, zodat er tijd over bleef om te touren met zijn band.
Marsalis was trouwens in 1985 ook al één van de Blue Turtles, die het memorabele solo-debuut van Sting diepgang gaf (en datzelfde jaar aan de zijde van diezelfde Sting ook op Live Aid stond).

In 1997 werd Buckshot Lefonque beroemd dankzij het tweede album, 'Music Evolution'. De daarvan afkomstige single 'Another Day' stond maar liefst 14 weken in de Top 40.

Buckshot Lefonque & B. Marsalis - Music Evolution
1. Here We Go Again
2. Music Evolution
3. Wasineveritis
4. James Brown, Pt. 1 & 2
5. Another Day
6. Try These On
7. Buckshot Rebuttal
8. My Way (Doin' It)
9. Better Than I Am
10. Paris Is Burning
11. Jungle Grove
12. Weary With Toil
13. Black Monday
14. Phoenix
15. Samba Hop
16. ...And We Out
part 1: h**p://www.megaupload.com/?d=2JDUWURZ
part 2: h**p://www.megaupload.com/?d=43G4WS4W

Labels: , , ,

1 Comments:

At maandag, 30 augustus, 2010, Blogger zapparjan said...

Machtige cd! hij pakt mij bij de guts!

 

Een reactie posten

<< Home