19 november 2006

Concerned about my Mental Health?

Lynn Goldsmith is een veelvuldig gelauwerde Amerikaanse portretfotografe en haar werk verscheen o.a. in Newsweek, Time, Rolling Stone, Sports Illustrated, People, Elle, Paris Match, etc. Haar modellen waren celebrities uit verschillende disciplines. Ze heeft ondertussen acht fotoboeken uitgegeven: Bruce Springsteen, The Police, New Kids, Circus Dreams, PhotoDiary, Springsteen: Access All Areas, en Flower.

Maar de ambitie van Lynn Goldsmith reikt verder dan fotografie...
In de vroege jaren 80 liet ze de wereld van fotografie en film voor wat-ie was, en ging een plaat opnemen. Onder de naam Will Powers ("Wilskrachten"), tekende ze bij Island Records. Goldsmith schreef nummers met bevriende artiesten (die ze ooit eerder -letterlijk- in haar vizier had gehad) zoals Sting, Steve Winwood, Todd Rundgren en Nile Rogers. Haar debuut album noemde ze 'Dancing for Mental Health'. Daarmee dwong ze zowel bij de critici als het publiek respect af.

Het album was eigenlijk een parodie op de in die tijd populaire aerobic workout albums. De plaat liet horen hoe een geestelijke work out zou klinken als een psychiater een concept-album zou maken. Will Powers was zogezegd de naam van de psychiater die zijn motiverend cursus gaf. De rol van Will werd neergezet door Goldsmith zelf (tijdens de 'spoken word' fragmenten, en de gezongen stukjes waren van de acteur Gerrit Graham. Goldsmiths stem werd vervormd, zodat ze soms als een man, en soms als een vrouw klinkt...

Het geluid van dit ene concept-album kun je omschrijven als een mix van electronic-pop, downtempo en disco... maar het is vooral Novelty. En het is bij dit ene album gebleven. Bij mijn weten bestaat het zelfs niet op CD.
Het album werd gemixed door Todd Rundgren, en was in samenwerking met Steve Winwood, Sting, Nile Rogers, Tom Bailey en Jacob Brackman. Ook Carly Simon zong mee, maar werd gek genoeg nergens vernoemd in de credits.

Het album leverde twee hit-singles op: 'Kissing With Confidence' en 'Adventures in Success'. De behoorlijk gedateerde clips kun je zien op h**p://video.google.com/videoplay?docid=1027413551204618314.
De songs zelf hebben echter nog altijd bestaansrecht. Zet ze op je iPod voor je naar een sollicitatiegesprek of een examen moet, en je voelt je meteen een heel stuk happier (vooral omdat ze zo vrolijk, erg grappig en over-the-top zijn).

Alles over Lynn Goldsmith en haar foto's: h**p://www.lynngoldsmith.com/bio.html
Alles over Lynn Goldsmith en haar eenmalig dansproject: h**p://www.discogs.com/artist/Will+Powers

Will Powers - Dancing For Mental Health (1983)
A1 Adventures In Success
A2 Dancing For Mental Health
A3 Opportunity
A4 Kissing With Confidence (Vocals by Carly Simon)
B1 Will Powers
B2 All Thru History
B3 Happy Birthday
B4 Smile
h**p://www.megaupload.com/nl/?d=O46SWEFC

Met dank aan Tim.

Labels: , , ,

1 Comments:

At donderdag, 03 juni, 2010, Anonymous Dan said...

Zou iemand aub.... een reupload hiervan willen doen ??

Alvast mega bedankt.

 

Een reactie posten

<< Home