03 februari 2006

Get blown away by Saskia Laroo !

De jazz-trompettiste Saskia Laroo (31 juli 1959, Amsterdam) werkt al meer dan twintig jaar als professioneel muzikant, zowel live als in de studio.

Laroo werd geboren in de Jordaan als oudste van vier dochters. Toen ze zes was verhuisde het gezin. Laroo ging in Zaandam naar de middelbare school. Daar speelde ze cornet in fanfareorkest De Eendracht. Op haar 18e verhuisde ze terug naar Amsterdam om wiskunde te gaan studeren, maar ze kwam al snel in het muziekleven terecht, en schakelde over op trompet. Naast trompet studeerde ze piano, en contrabas.

Op haar achttiende begon zij op te treden... in het begin voornamelijk promotioneel maar binnen twee jaar werkte zij als bandleider, freelance muzikant en als gastsolist in bands met verschillende muziekstijlen: cooljazz, dixieland, bebop, freejazz, bigband, fusion en avant garde.

Laroo speelde onder meer samen met Hans Dulfer, Candy Dulfer, Wynton Marsalis, Toots Thielemans en Roy Hargrove.
In 1982 maakte ze haar eerste plaatopnamen, en in 1994 richtte ze haar eigen platenlabel op, Laroo Records.

Voor meer info: h**p://www.saskialaroo.nl/

Op dit debuutalbum staat een collectie groovy beats, gecombineerd met funky instrumentale themas en jazzy geïmproviseerde solos.
Saskia speelt trompet, contrabas en altsaxofoon. Ze componeerde, arrangeerde en produceerde alle songs zelf samen met keyboardspeler Rob Gaasterland. Hij zorgde voor het grootste gedeelte van de opnames in zijn "Studio de Boot", die ergens in Amsterdam ronddrijft.
Gastsolisten zijn: Hans Dulfer - tenorsax, Ronald Snijders - funky flute, Benjamin Herman - altsaxofoon, Johnny Kelvin - vocals, Ghasem Batamuntu -poetic voice, Mac Maestro & QF Da Funkee P & Zebulon - rap vocals, Rob Gaasterland - keyboards

Saskia Laroo - It's like jazz
Ya know how we do
If ye got it, ye get it
It 's like Jazz
Poocee the Black & White Monster
Jazzparty
Drop that Horn
Where 're ya going m 'am
Sunday Afternoon
Hipfunk
Ya know how we do (radio edit two)
Jazzparty reprise
link dead

Op dit tweede album, dat evenals het eerste zeer dansbaar is, staan de nieuwste dance jazz styles naast speed-garage-funk, r'n'b-soul en futuristic hiphop, en dit allemaal in een speciale combinatie met acoustische Instrumenten.
De songs zijn weer eigen composities, behalve (een ode aan Miles Davis) "Shout". Saskia speelt naast trompet ook contrabas en elektrische bas.
Gastsolisten zijn: Rosa King & Marita Blijden & Mola Sylla - vocals, Mellow Mac & MC Cocktail & MC Mad 10 - rap vocals, Benjamin Herman & Candy Dulfer - altsaxofoon, Lesley Joseph - Elektrische Bas, Kino Dido Haitsma - Fender Rhodes, Ghasem Batamuntu - dichterlijke stem, Rob Gaasterland - keyboards.

Saskia Laroo - Body Music
Vibes Rehearsal
Vibes
Shout
Body Music
Don 't Stop Can 't Do Without
Supagroova
Spin
Leemou
The Base Element
Good Morning Doctor Laroo
If & Maybe
Well
Sonic Architecture
More Body
More Vibes
link dead

Na haar dance-jazz platen heeft Saskia nu een speciale CD gemaakt voor de pure jazzliefhebber met bekende "straight ahead jazz standards" en enkele speciaal geselecteerde eigen composities.
De CD is vernoemd naar haar jazzkwartet: "Jazzkia" waarmee ze al enige tijd in de Amsterdamse jazzcafe 's te horen is, en op jazzfestivals en in theaters.
Ze heeft dit puur acoustische album opgenomen met kopstukken uit de Nederlandse jazz (Jos Machtel op contrabas, Martin van Duynhoven op drums) en de Amerikaanse sterpianist Albert Sarko.
Terwijl deze acoustische groovende ritmesektie een smaakvolle steady ondergrond neerlegt, speelt Saskia de meeste stukken met gedempte trompet en interpreteert de muziek "cool" & "free".
Vandaar dat dit album niet alleen voor de echte jazzliefhebber is bedoeld maar ook een aanrader is voor hippe eigentijdse muziekfans en zelfs als crossover kan gezien worden....

Saskia Laroo - Jazzkia
Spin
Blue In Green
Bye Bye Blackbird
St. Thomas
Good Morning Dr. Laroo
My Funny Valentine
Perdido
Doxy
But Not For Me
Round Midnight
So What
link dead

Bijna tien jaar na haar vorige album verschijnt "Really Jazzy", en het is een mix van instrumentale groovy jazz met hiphop, rap en DJ’s. Veel composities zijn van haar eigen hand of van haar partner, pianist Warren Byrd. Laroo heeft Really Jazzy opgenomen en geproduceerd met hulp van haar laptop, zowel in de eigen studio als onderweg tijdens tournees. Ze speelt op de plaat niet alleen trompet, maar zingt en speelt ook saxofoon en contrabas...

Saskia Laroo - Really Jazzy (2008)
01. Jazzn'Jamz (3:46)
02. Courtesy To Coltrane (4:16)
03. Really Jazzy (4:07)
04. Up The Mountain (4:05)
05. Same Song (5:15)
06. Munchin' (5:37)
07. Kumpa (4:21)
08. Big Blues (5:13)
09. Night Garden (5:29)
10. Funky Roads (6:19)
11. Jealousy (4:26)
12. Go For It (4:46)
h**p://lix.in/-5db777

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home