25 mei 2011

Jazzrock'n'rollercoaster Dennis Coffey

Dennis Coffey (november 1940, Detroit, Michigan) was in de jaren zestig en zeventig een veelgevraagde sessiemuzikant. De blanke gitarist had grote invloed op de sound van Motown – hij speelde als lid van de legendarische Funk Brothers op hits van o.a. The Temptations, Marvin Gaye, The Supremes, Stevie Wonder en Gladys Knight.

De man was vaak funkier dan Bootsy Collins en James Brown bij elkaar. Hij maakte zelf ook albums vol instrumentale funk.
Zijn nieuwste soloproject heet gewoon ‘Dennis Coffey’, en laat hem horen in een psychedelische soulcontext. Deze 14e solo-CD staat vol leuke, soulfulle seventies-funk/soul, met bijhorende sound en arrangementen. Vergeet voor een keer alle up-to-date-hi-tech-studiosounds (wat een woord!), alle programmaties van ritmetracks, en virtuele instrumenten. Deze muzikale en avontuurlijke ontdekkingstocht maakt duidelijk dat seventies-funk van alle tijden is, en blijft.
Dit is een uitbundig swingende plaat geworden, die spetterend opent met een kruising tussen Blaxploitation en Sisters of Mercy. "Don't knock my love" is onversneden seventies-funk en "All your goodies" met Mayer Hawthorne zou heel goed op het nieuwe album van  Hawthorne zelf kunnen staan. "Somebody’s Been Sleeping" is hele vrolijke en vlugge soul, terwijl "Plutonius" bij de jazzrock aanleunt. En gospelrock is nooit ver weg in "Knockabout". "Only Good For Conversation" wordt gezongen door Paolo Nutini en is (te) schatplichtig aan Deep Purple (!).
Een wonderlijke CD met stijlen die op papier vrijwel onverenigbaar lijken maar op plaat verbazend goed matchen! Een grandioze rollercoaster!

Dennis Coffey - Dennis Coffey (2011)
01 – 7th Galaxy

02 – Don’t Knock My Love, feat. Fanny Franklin of Orgone
03 – All Your Goodies Are Gone, feat. Mayer Hawthorne
04 – I Bet You, feat. Mick Collins and Rachel Nagy
05 – Miss Millie, feat. Kings Go Forth
06 – Somebody’s Been Sleeping, feat. Lisa Kekaula
07 – Plutonius
08 – Knockabout

09 – Only Good For Conversation, feat. Paolo Nutini

10 – Space Traveller

11 – Don’t Knock My Love (Part 2)
h**p://www.megaupload.com/?d=UNKAEKOA

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home