07 april 2011

Share What You Got (But Keep What You Need): William Bell

De Amerikaanse soul-zanger William Bell (geboren als William Yarborough in Memphis (Tennessee), 16 juli 1939) maakte vooral furore in de jaren '60 en toert nu nog over de hele wereld.
In 1961 kwam zijn eerste solo-single uit: “You Don’t Miss Your Water” wat één van de bestverkochte singles van Stax Records werd. Nadat hij twee jaar in dienst was geweest, kwam in 1967 het album “The Soul of a Bell” uit. Op dit album stond de wereldhit ‘Everybody Loves a Winner”.

Bell was ook liedjesschrijver voor anderen. De grootste samenwerking was met Booker T. Jones. Ze schreven hits zoals “I Forgot to Be Your Lover,” “Private Number,” en “Born Under a Bad Sign,” het titellied van een album van Albert King. Later werd het een groot succes voor de Britse groep Cream.
Bell werd een goede vriend van Otis Redding toen hij bij Stax Records werkte. Voor hij Redding kende maakte hij vooral ballads, maar onder diens muzikale invloed maakte hij ook veel up tempo-liedjes.
In 1970 tekende Bell een contract bij Mercury Records en had een grote hit met “Tryin’ to Love Two”. Het nummer stond een half jaar lang in de Amerikaanse R&B lijsten.
In 1980 richtte Bell zijn eigen platenmaatschappij op met de naam Wilbe Records. Ook toen werden de singles wereldhits: “I Don’t Want to Wake Up Feeling Guilty,” (een duet met Janice Bullock) bleef zelfs negen maanden in de Amerikaanse hitlijsten staan. “Headline News” werd in 1987 gekozen als één van de beste top tien-singles in het Verenigd Koninkrijk door de lezers van Blues & Soul magazine. Bell heeft in deze periode ook veel liedjes geschreven voor onder andere Otis Redding, Eric Clapton, Billy Idol, Lou Rawls en Rod Stewart.

Naast zanger was Bell ook acteur. Hij deed de opleiding bij het Theatre Academy of Dramatic Arts in Atlanta. Hij speelde bijvoorbeeld in de documentaire Stax Records 50th Anniversary Concert.

William Bell - The Very Best Of William Bell
1 You Don't Miss Your Water (Until Your Well Runs Dry)
2 Any Other Way
3 Share What You Got (But Keep What You Need)
4 Never Like This Before
5 Everybody Loves A Winner
6 Eloise (Hang On In There)
7 Everyday Will Be Like A Holiday
8 A Tribute To A King
9 Every Man Oughta Have A Woman
10 Private Number
11 I Forgot To Be Your Lover
12 My Baby Specializes
13 My Whole World Is Falling Down
14 Happy
15 Born Under A Bad Sign
16 All For The Love Of A Woman
17 Save Us
18 Lovin' On Borrowed Time
19 I've Got To Go On Without You
20 Gettin' What You Want (Losin' What You Got)
h**p://dollete.net/music/The-Very-Best-Of-William-Bell-01.zip

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home