30 maart 2011

BuitengeWoon goed: Jamie Woon's Mirrorwriting

Jamie Woon (New Malden, 29 maart 1983) is een Britse zanger, componist en muziekproducent. In zijn muziek combineert hij elektronica, soul en popmuziek.

Woon is de vierde generatie uit een muzikale familie: Hugh McKenna en Ted McKenna maakten in de jaren zeventig deel uit van de Sensational Alex Harvey Band. Zijn moeder, Mae McKenna, is een bekende Engelse folk-, celtic- en sessiezangeres.
Woon speelde op de lagere school saxofoon en vanaf zijn vijftiende akoestische gitaar. Niet lang daarna schreef hij zijn eerste lied en deed hij een opleiding aan de BRIT School in Londen Na optredens van Son of Dave en Reggie Watts bijgewoond te hebben, besloot Woon gebruik te maken van loops om met enkel zijn stem (door te beatboxen) tegelijkertijd verschillende partijen te kunnen spelen.
In 2006 verscheen een demo op 12-inchsingle met alleen een A-kant, getiteld Wayfaring Stranger; een traditionele folksong die ooit eerder door Johnny Cash, Dusty Springfield, Michael Franti en Tim Buckley werd gecoverd. De Woon-versie werd uitgegeven in februari 2007, samen met enkele remixen.In de daarop volgende jaren speelde hij samen met onder anderen Amy Winehouse maar ook met een aantal producenten, onder wie Ramandanman, die in 2010 de single Night Air remixte...

Dat nummer kreeg op de debuut-CD een ingetogen en beheerst arrangement, en is daardoor een bloedstollend mooie opener. De lente tintelt in het volgende nummer Street. Lady Luck is onderkoelde soul en Middle kreeg een eigentijdse invulling met disco-invloeden (incl. violen!). In Spirits zitten echo's van seventies-soul. En gelukkig krikt TMRW het tempo in de tweede helft een beetje op...
Al bij al is het album Mirrorwriting een beetje lijzig; wat meer pit had wel gemogen. Maar dat doet geen afbreuk aan de glansvolle productie. Dit debuut werd een plaat die dan misschien een beetje meevaart met James Blake maar toch genoeg "smoel" heeft om van een eigen genre te kunnen spreken.

En hoewel de plaat pas op 11 april verschijnt is hij toch al volop op internet te vinden...

Jamie Woon - Mirrorwriting (2011)
01 Night Air.m4a - 5.0M
02 Street.m4a - 3.0M
03 Lady Luck.m4 - 3.9M
04 Shoulda.m4a - 3.6M
05 Middle.m4a - 4.3M
06 Spirits.m4a - .6M
07 Echoes.m4a - 2.2M
08 Spiral.m4a - .1M
09 TMRW.m4a - 3.3M
10 Second Breath.m4a - 805K
11 Gravity.m4a - 4.8M
12 Waterfront.m4a - 3.6M
h**p://www.dancing-jesus.com/kane/choonzm8/jamie_woon_mirrorwriting_2011/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home