17 februari 2011

Janelle Monae's Wondaland

Soulzangeres Janelle Monáe (1 december 1985, Janelle Monáe Robinson) is een rijzende ster uit New York. Haar debuutalbum The ArchAndroid (Suites II and III) werd in 2010 genomineerd voor een Grammy voor beste R&B-album. De 25-jarige zangeres die graag smokings draagt, werd bekend met de single Tightrope, waarop Big Boi meedoet. Ze mixt soul en funk met rock ´n roll, ook wel bestempeld als cybersoul. Zelf omschrijft Monáe haar muziek – van het album The ArchAndroid – als: ‘an epic James Bond film in outer space’. Right.

Ik weet niet wat ik er moet van denken. Ik heb 'm nu een paar keer gehoord en snap nog steeds niet waarom het ding in zo veel eindejaarslijstjes stond. En dan nog zo hoog...
Veel pretentie heeft madam wel, maar zou dat zijn om de muziek te verhullen?
De cd zet in met een klassiek intro om op zijn Yello's (in Dance or Die) door te zetten naar Lily Allen-achtige soul in Faster. En Monáe swichtet voortdurend van tijdvak. Locked Inside is seventies-discopop, en Sir Greendown opent met fifties-croonerwerk gecombineerd met een eighties-orgeltje. Oh, Maker had een Abba-afdankertje kunnen zijn voorzien van een r'n'b-beatje.
Maar ik kan niet zeggen dat er in deze cd geen afwisseling zit: een verwaand popstemmetje domineert in de swingjazz-rockabilly-mix Come Alive.
 Wondaland is een en al kinderstemmetjes, kinderkoortjes en belletjes, en Say You'll Go had uit een Disney-soundtrack kunnen komen. Afsluiter BaBopBye Ya twijfelt tussen orchestrale smooth jazz en een combinatie van Hollywoodgrandeur met B-musicals.
Ik kom er niet uit. Nog maar eens luisteren. Of wachten op een nieuwe cd?

Janelle Monae - The Archandroid (2010)
1. Suite II Overture

2. Dance or Die (feat. Saul Williams)
3. Faster

4. Locked Inside
5. Sir Greendown
6. Cold War

7. Tightrope (Feat. Big Boi) [Big Boi Vocal Edit]

8. Neon Gumbo

9. Oh, Maker

10. Come Alive (War Of The Roses)

11. Mushrooms & Roses

12. Suite III Overture
13. Neon Valley Street

14. Make The Bus (Feat. Of Montreal)

15. Wondaland

16. 57821 (Feat. Deep Cotton)

17. Say You'll Go
18. BaBopBye Ya
h**p://www.bradpetersonlighting.com/dropbox/janelle/JanelleMonae.zip
of h**p://zenkal.com/Previews/itunes/Janelle%20Monae/The%20ArchAndroid/

Janelle Monae - Metropolis The Chase Suite
h**p://zenkal.com/Previews/itunes/Janelle%20Monae/

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home