09 juni 2010

Sung to the siren: This Mortal Coil

This Mortal Coil was een muzikaal project van Ivo Watts-Russell, stichter van het Britse platenlabel 4AD Records. Met het project bracht hij belangrijke artiesten van 4AD samen met enkele anderen die niet bij het label hoorden onder een gemeenschappelijke naam. Er waren onder andere bijdragen van Howard Devoto, Colourbox, Dead Can Dance en Cocteau Twins. De naam "This Mortal Coil" komt uit het toneelstuk Hamlet en is een poëtische verwijzing naar de aardse toestand.

Tussen 1983 en 1991 bracht This Mortal Coil drie albums uit: It'll End in Tears, Filigree & Shadow, en Blood, die elk grotendeels interpretaties bevatten van songs van artiesten uit de jaren '70, zoals Alex Chilton, Chris Bell, Roy Harper, Gene Clark, en Tim Buckley. De vrij obscure en eigenzinnige herwerking van Buckley’s ‘Song to the Siren’ met de stemmen van Elizabeth Frazer (Cocteau Twins) en Gordon Sharp, sloeg zodanig aan bij publiek en pers dat Buckley’s nazaten deze versie medeverantwoordelijk achten voor de hernieuwde interesse in ’s mans oeuvre.

De dubbel-LP ‘Blood’ laat een nieuwe generatie muziekliefhebbers kennis maken met de nog steeds zo typische wereld van This Mortal Coil. Het werk opent sterk met ‘The Lacemaker’, dat erin slaagt de algemene atmosfeer van de volledige plaat in één nummer samen te vatten. En er wordt ook recenter werk gecoverd. Zo staan composities van David Roback’s Rain Parade (later zal de man Mazzy Star oprichten), Pieter Nooten en de Amerikaanse diva Mary Margaret O’Hara naast ouder werk van o.a. the Byrds (‘I come and stand’), Gene Clark , Spirit en Emmylou Harris.
Maar er doen op ‘Blood’ minder 4AD-artiesten mee, hoewel Martin McCarrick, Gini Ball, Alison Limerick en de zusters Rutkowski blijven terugkeren als vaste waarden...

h**p://nl-nl.facebook.com/pages/This-Mortal-Coil/77337522784

This Mortal Coil - Blood
01 - The Lacemaker.mp3
02 - Mr. Somewhere.mp3
03 - Andialu.mp3
04 - With Tomorrow.mp3
05 - Loose Joints.mp3
06 - You And Your Sister.mp3
07 - Nature's Way.mp3
08 - I Come And Stand At Every Door.mp3
09 - Bitter.mp3
10 - Baby Ray Baby.mp3
11 - Several Times.mp3
12 - Lacemaker II.mp3
13 - Late Night.mp3
14 - Ruddy And Wretched.mp3
15 - Help Me Lift You Up.mp3
16 - Carolyn's Song.mp3
17 - D.D. And E..mp3
18 - 'Till I Gain Control Again.mp3
19 - Dreams Are Like Water.mp3
20 - I Am The Cosmos.mp3
21 - (Nothing But) Blood.mp3
h**p://himland.ru/music/This%20Mortal%20Coil/Blood/

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home