16 juni 2010

For all the Malcolm McLaren fans

De Engelse kunstenaar, impressario, muziekproducent en muzikant, Malcolm McLaren (Londen, 22 januari 1946 - 8 april 2010) werd vooral bekend als manager van de punkband The Sex Pistols.

McLaren bezoekt diverse kunstacademies maar blijft ongediplomeerd. Min of meer toevallig komt in 1971 McLaren op het idee om, samen met zijn vriendin Vivienne Westwood, in Londen een winkeltje in rock-'n'-rollkleding te openen.
McLaren is gefascineerd door het situationisme: een kunststroming met het ambitieuze doel om een maatschappelijke revolutie te bewerkstelligen door het creëren van ontregelende, voor massaconsumptie geschikte, situaties.
Omdat de originele jaren-vijftigkleding moeilijk te vinden blijkt, neemt Westwood zelf achter de naaimachine plaats. Ze drukt steeds nadrukkelijker haar eigen stempel op het winkeltje en in het voorjaar van 1973 wordt de winkel omgedoopt tot 'Too Fast to Live Too Young to Die' en de teddyboys-mode maakt plaats voor eigentijdse, provocerende kleding.
De T-shirts met shockerende teksten blijken een succes. Het concept wordt nog verder op de spits gedreven door de winkel een jaar later de naam 'SEX' te geven. De kleding is er ontworpen met een techniek die aan het situationisme is ontleend: kapot maken en weer in elkaar zetten. Gescheurde kleding, veiligheidsspelden en fietskettingen worden gecombineerd met bondage- en SM-elementen. Op de diverse t-shirts zijn slogans tegen het gezag, het consumentisme en de aangepaste burger te lezen. Er vormt zich een subcultuur die later onder de naam 'punk' navolging zal vinden.

McLaren is de drijvende kracht achter prefab-muziekacts als the Sex Pistols, Adam & the Ants en Bow Wow Wow, maar brengt in de eerste helft van de 80er jaren ook muiziek onder zijn eigen naam uit: in 1983 speelt hij met de single 'Buffalo Gals' handig in op de juist ontluikende hiphoprage en koppelt in 1984 delen van Puccini's 'Madame Butterfly' aan een sexy discobeat. Hij scoort een aantal occasionele hits maar evenaart nergens het succes van The Sex Pistols. Daarna lijkt McLaren zijn talent om zich in de kijker te spelen meer en meer kwijt te raken.

In 2000 stelt hij zich nog even kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen. Nadat de Britse pers hieraan enige aandacht heeft besteed trekt hij zijn kandidatuur weer in.
McLaren overlijdt op 8 april 2010 op 64-jarige leeftijd aan kanker.

Malcolm McLaren - Fans (1980)
1. "Madam Butterfly (Un Bel Di Vedremo)"
2. "Fans (Nessun Dorma)"
3. "Carmen (L'Oiseau Rebelle)"
4. "Boy's Chorus (La Sui Monti Dell' Est)"
5. "Lauretta (O Mio Babbino Caro)"
6. "Death of Butterfly (Tu Tu Piccolo)"
h**p://www.laisladelax.com.ar/mp3/Malcom%20McLaren%20-%20FANS/

De gebruikte klassieke fragmenten komen uit;
- voor tracks 1 en 6 - "Madam Butterfly" van Puccini
- voor tracks 2 and 4 - "Turandot" van Puccini
- voor track 3 - "Carmen" van Bizet

- voor track 5 - "Gianni Schicchi" van Puccini

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home