14 september 2007

Medeski, Martin & Wood is een genre op zich...

Vanaf hun oprichting in 1992 in New York zijn John Medeski (keyboards), Chris Wood (bas) en Billy Martin (drums en percussie) bezig om hun cultstatus om te zetten in wereldfaam.

In 1992 begon dit drietal aan een muzikale kruistocht door de VS in een kleine bus ingericht met kookstel en slaapgelegenheid. Overdag en soms ook 's nachts legden ze honderden kilometers af om 's avonds voor een kleine gage in allerlei rock- en jazzclubs hun mengsel van geïmproviseerde rock en jazz te spelen. In de daarop volgende jaren worden hun optredens door een legioen fanaten op de voet gevolgd. Er onstond een enorme uitwisseling van illegaal opgenomen cassettes van hun optredens...
In datzelfde jaar maakte MM&W hun platendebuut met 'Notes from the underground' met o.a.een aantal covers van Duke Ellington en Wayne Shorter-composities. Op het inmiddels ontbonden Amerikaanse Grammavisionlabel verscheen in de daarop volgende jaren 'It's a jungle in here', 'Friday afternoon in the universe'en 'Shack Man'. Het zijn albums waarop de groep zijn muzikale roots liet horen: de 'grooves' van Booker T. & The M.G's en The Meters tot meer abstracte improvisaties.

In 1998 tekende MM&W bij het grote jazzlabel 'Blue Note records'. Hun debuut-CD 'Combustication' was een combinatie van neo-jazz, hip-hop en alternative rock.
De opvolger van deze CD was 'Tonic' een live opgenomen CD vol jazzimprovisaties waarop John Medeski zijn hammondorgel inruilde voor de piano. In de tussentijd waren de drie muzikanten te horen op de CD van John Scofield "A go go".

De drie verlaten na zes albums (en een remix EP) Blue Note. Economische wetmatigheden verplichten dan tot een "Best Of". Voor wie MM&W niet of nauwelijks kent is dit een gedroomde introductie. MM&W is een genre op zich...

Medeski, Martin & Wood - Note Bleu: The Best of the Blue Note Years 1998-2005 [2006]
1. The dropper
2. Sugar craft
3. I wanna ride you
4. Nocturne
5. Partido alto
6. Hey-hee-hi-ho (Illy B remix)
7. Note bleu
8. Pappy check
9. Mami gato
10. Off the table
11. Queen bee
12. Hypnotized
13. Hey Joe
14. End of the world party
15. Uninvisible
link dead

Medeski, Martin & Wood - Let's Go Everywhere (2008)
01. Waking Up
02. Let's Go Everywhere
03. Cat Creeps
04. The Train Song
05. Where's the Music?
06. Pat a Cake
07. Pirates Don't Take Baths
08. Far East Sweets
09. On an Airplane
10. The Squalb
11. Let's Go
12. Old Paint
13. Hickory Dickory Dock
14. All Around the Kitchen
15. We're All Connected
h**p://rawfire.torche.com/~dace/mp3/Medeski,%20Martin%20&%20Wood/Let's%20Go%20Everywhere/

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home