05 september 2007

Clifton Chenier est bien salé

Zydeco is een muziekvorm, die ontstond in het begin van de twintigste eeuw onder de Creoolse bevolking van Zuidwest-Louisiana onder invloed van Franssprekende Cajuns. De muziek is meestal up-tempo, en ze wordt gedomineerd door de diatonische accordeon Een ongebruikelijk maar geliefd instrument is het zogenaamde rubboard (Frans: frottoir).
Het genre ontstond als een samensmelting van traditionale Cajun-muziek met Afrikaans-Amerikaanse tradities die ook de basis waren voor de R&B en de blues. Amede Ardoin maakte de eerste opnamen van wat later zydeco zou worden genoemd in 1928. De muziek raakte in het midden van de jaren vijftig breder bekend dankzij Clifton Chenier (bijnaam "The King of Zydeco").
Men is het erover eens dat het woord 'zydeco' ontstond uit het Franse "les haricots" uit het lied Les Haricots sont pas salés. (een verwijzing naar een zanger die zo arm is dat hij geen gezouten varkensvlees heeft om de bonen die hij eet op smaak te brengen).


Clifton Chenier (15 juni 1925, Opelousas / Louisiana, Verenigde Staten - 12 december 1987) was de eerste Creool die Grammy Award kreeg. Met een mix van Franse en Cajun two-steps en walsen uit het zuid-westen van Louisiana , gecombineerd met New Orleans R&B, Texas blues en big band jazz, creëerde hij aanstekelijke moderne zydeco.
Als zoon van een amateur accordeon-speler, werd hij beinvloed door de blues van Muddy Waters en Fats Domino, en door zydeco-opnames uit de twintiger en dertiger jaren
Zijn eerste accordeon kocht hij van een buurman in 1947 en kreeg daarop les van zijn vader. Vanaf 1944 trad hij op met zijn broer Cleveland in de dance halls van Lake Charles. Zijn eerste opname-sessie bij het radiostation van Lake Charles bestond uit zeven opnames, waaronder zijn eerste hit Clifton's Blues. Vanaf 1956 verliet Chenier zijn baantjes en werd full-time muzikant.
Hij speelde zelf op een diatonische accordeon; de gebruikelijke accordeon bij zydeco en cajunmuziek. Een ongebruikelijk maar geliefd instrument bij de zydeco is het zogenaamde rubboard (Frans: frottoir).
Chenier's eerste album voor Arhoolie Louisiana Blues and Zydeco had één kant voor blues en R&B en één kant Franse two-steps en walsen. In 1976 nam Chenier één van zijn beste albums Bogalusa Boogie op en formeerde zijn nieuwe band Clifton Chenier and His Red Hot Louisiana Band met tenor saxofonist "Blind" John Hart en gitarist Paul Senegal. In 1983, ontving hij een Grammy Award voor zijn album, I'm Here!.
Hij nam ruim veertig albums op, waaronder veel live-werk.

Clifton Chenier - The Best of Clifton Chenier
01 Je Me Reveiler le Matin (I Woke Up This Morning).mp3 - 4.5M
02 I'm Coming Home.mp3 - 4.6M
03 Ay, Ai, Ai.mp3 - 3.4M
04 Brown Skin Woman.mp3 - 5.1M
05 Hot Rod.mp3 - 3.9M
06 It's Hard.mp3 - 4.7M
07 All Your Love.mp3 - 6.1M
08 Party Down.mp3 - 6.7M
09 Why Did You Go Last Night.mp3 - 4.6M
10 Ma Mama Ma Dit.mp3 - 4.9M
11 Zydeco Cha Cha.mp3 - 5.2M
12 Bon Ton Roulet.mp3 - 4.4M
13 Black Gal.mp3 - 3.7M
14 Johnny Can't Dance.mp3 - 6.5M
15 I'm On The Wonder.mp3 - 5.9M
16 Zydeco Sont Pas Sale (Snap Beans Without Salt).mp3 - 5.1M
17 Ain't No Need of Crying (Every Day Is the Same/Louisiana Blues).mp3 - 5.8M
18 Interview - KPFA, Berkeley - 21M
link dead

Zie ook: "Absolutely The Best Of Cajun & Zydeco"

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home