30 april 2008

Gnarls Barkley: gnoeg gnomineerd of gnieten gblazen?

In 2006 liep de UK compleet warm voor Gnarls Barkley! De naam is een verwijzing naar de legendarische basketballer Charles Barkley. Gnarls Barkley is de benaming voor het samenwerkingsproject van rapper-zanger Cee-Lo Green en producer Danger Mouse.
Danger Mouse (Brian Burton), produceerde in 2004 de cult classic "Grey Album", een mash-up van het "White Album" van The Beatles en het "Black Album" van Jay-Z. Hij werd genomineerd voor een Grammy voor zijn productiewerk op het laatste Gorillaz-album. Een van de meest veelbelovende producers van dit moment dus.
Voor het eerste Gnarls Barkley-album sloeg hij de handen in elkaar met Cee-Lo Green, lid van Goodie Mob, en zeer eclectisch in zijn eigen solowerk. Dat de perfecte popmuziek niet altijd plat en commercieel hoeft te zijn, bewijst de vocale kracht van Cee-lo. Hoog, warm, bijna vrouwelijk. Hij raakt je emotioneel met teksten over zelfmoord en krankzinnigheid, bijna als moderne gospel.

Hun eerste single “Crazy” stond weken op nummer 1 in de Britse charts. Opmerkelijk is dat dit de eerste single is die op nummer 1 terecht komt, enkel gebaseerd op verkoop van downloads. Het werd maar liefst 31.000 keer legaal gedownload en schrijft daarmee muziekgeschiedenis.

Het album "St. Elsewhere" verkende het complete spectrum van popmuziek en de menselijke emotie. De warme, quasi luchtige single “Crazy” en het ritmische “Smiley Faces” doen denken aan “Songs In The Key Of Life” en “Good Vibrations”. Vaak duister en onvoorspelbaar, maar op St. Elsewhere blijft altijd het gevoel van plezier doorschijnen. De songs zelf lijken zowel bestemd voor de hiphop-heads als voor de liefhebbers van de betere alternatieve pop.

Gnarls Barkley - St. Elsewhere
1. Go Go Gadget Gospel
2. Crazy
3. St Elsewhere
4. Gone Daddy Gone
5. Smiley Faces
6. Boogie Monster
7. Feng Shui
8. Just A Thought
9. Transformer
10. Who Cares
11. Online
12. Necromancer
13. Storm Coming
14. Last Time
h**p://www.greatquux.com/mp3/Gnarls%20Barkley/St.%20Elsewhere/

De eerste single van het album ‘St. Elsewhere’ was het verslavende 'Crazy' en de bijbehorende videoclip is op zijn minst hypnotiserend te noemen...
'n Prachtige clip met Rorschach inktvlektest-beelden... Dus toch crazy?

De video met de vlekken:
http://www.youtube.com/watch?v=bd2B6SjMh_w

De "crazy" Star Wars live-beelden van de MTV Movie Awards 2006:
http://www.youtube.com/watch?v=i3PbaFQBgv8

En de tweede CD van het tweetal? Ach, meer van 't zelfde. Leuk. Weird. Vlot. Eigentijds. Maar de verrassing is er af. Als je de eerste goed vond dan zal de tweede waarschijnlijk niet tegenvallen...

Gnarls Barkley - The Odd Couple
1. Charity Case (3:12)
2. Who's Gonna Save My Soul (3:15)
3. Going On (2:54)
4. Run (2:40)
5. Would Be Killer (2:22)
6. Open Book (3:21)
7. Whatever (2:18)
8. Surprise (3:50)
9. No Time Soon (2:55)
10. She Knows (2:45)
11. Blind Mary (3:25)
12. Neighbors (3:05)
13. A Little Better (3:07)
h**p://kpg.no-ip.org/media/music/gnarlsBarkley/theOddCouple/

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home