08 mei 2006

Alive and kicking: The Living Things

Dit powerpop-bandje is opgebouwd rondom de drie broers Lillian, Eve en Bosh Berlin(Hippieouders zijn een vloek. Die voornamen!). Samen startten ze met Cory Becker The Living Things.
Ze zijn opgegroeid in het hart van conservatief Amerika: St. Louis. En ze zijn zwaar geïnspireerd door de linkse denkbeelden van hun moeder (zij stak tot drie maal het huis van een Ku Klux Klan lid in de fik). Dat wordt de broers niet altijd in dank afgenomen; in Texas werd Lillian beschoten en hun CD 'Ahead of the Lions' heeft een aantal jaren op de plank gelegen omdat verschillende platenmaatschappijen het geen goed idee vonden een linkse plaat uit te brengen onder het presidentschap van (weliswaar import-)Texaan Bush Jr... Uiteindelijk durfde Jive het aan.

Het album is opgenomen o.l.v. Steve Albini en heeft een zeer stevige rock-sound. Muzikaal haken The Living Things ook flink aan bij T.Rex. Daarmee kan de band zo in het rijtje bij neo-glammers als Louis XIV en Diamond Nights. Kwalitatief zitten ze tussen de intelligente, slepende discohardrock van de laatsten en de soms wel erg simpele boogie van de eersten in.
(Ik bezondig me even aan name-dropping). Ze citeren rijkelijk uit de muziekgeschiedenis. Een aandachtige luisteraar hoort o.a. Deep Purple, David Bowie en AC/DC langskomen, en ook The Killers, Stereophonics en Razorlight schemeren door, maar hun sterke ligt toch vooral in de meebrulbare glamrock-nummers. Denk daarbij ook aan de stevige beat van Gary Glitter en het gekrijs van Bon Jovi. Ja, ook The Darkness komt soms akelig dichtbij...

Vanzelfsprekend is de single "Bom Bom Bom" de grote klapper. Door het onweerstaanbare glamritme valt niet op, dat teksten als "I said hey, hey, hey this is our birth right / To be bought and sold shipped off ready to die" minder geschikt zijn om mobieltjes of downloads te verkopen. Ook "Bombs Below", "On All Fours" en "Monsters of Man" zijn lichtelijk onweerstaanbaar.
The Living Things zijn uiteraard redelijk over the top, maar ze durven hun spierballen te vertonen. En hun ballen.

Beluister dit album, en je zult het met me eens zijn: dit is nu al één van dé CDs van het jaar, en het jaar is nog niet halverwege. En, ik houd eigenlijk niet van rock!

The Living Things - Ahead of the Lions
1. Bombs Below
2. I Owe
3. Bom Bom Bom
4. New Year
5. God Made Hate
6. End Gospel
7. No New Jesus
8. March In Daylight
9. Keep It Till You Fold
10. Monsters Of Man
11. On All Fours
link dead

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home