12 januari 2011

A Specials special

The Specials was een Britse popgroep die in 1977 in Coventry werd opgericht. Ze waren de grondleggers van de Two-Tone-ska, genoemd naar het platenlabel 2-Tone Records dat Specials-toetsenist Jerry Dammers in 1979 oprichtte.
De naam 2 Tone stond voor blank en zwart, evenals het in kleding en platenhoezen veel gebruikte zwartwit geblokte motief. De favoriete kledingmerken Lonsdale, Fred Perry, Ben Sherman en Dr. Martens zijn later vervallen tot symbolen van rechts-extremisme.

Ska is een opgewekte dansmuziek die aan het einde van de jaren vijftig op Jamaica is opgekomen . Doordat een hoofdrol is weggelegd voor de koperblazers, wordt ska ook wel eens de jazz van Jamaica genoemd.
In Engeland ontstond rond 1980 een Britse variant op het genre, de zogenaamde Two Tone-ska, die, onder invloed van de punk, aanmerkelijk energieker en sneller was dan zijn Jamaicaanse voorloper.

De single Gangsters betekende de doorbraak van The Specials. De hit werd gevolgd door Too Much Too Young. Beide nummers zijn te vinden op het debuutalbum The Specials dat werd geproduceerd door Elvis Costello. De single Ghost Town (1981) was de laatste hit van The Specials. De groep viel korte tijd later uiteen in de bands Special A.K.A. en Fun Boy Three.

En -guess what- plots zijn ze terug. In de zomer van 2010 stonden ze plots op een aantal Europese zomerfestivals. A message to you?

The Specials - The Specials
1. A Message To You Rudy
2. Do The Dog
3. It's Up To You
4. Nite Klub
5. Doesn't Make It Alright
6. Concrete Jungle
7. Too Hot
8. Monkey Man
9. (Dawning Of A) New Era
10. Blank Expression
11. Stupid Marriage
12. Too Much Too Young
13. Little Bitch
14. You're Wondering Now
h**p://radinfinitum.com/mp3/files/the%20specials%20-%20the%20specials.zip

The Specials - More Specials (1980)
Enjoy Yourself
Rat Race
Man At C&A
Hey, Little Rich Girl
Do Nothing
Pearl's Cafe
Sock It To 'Em J.B.
Stereotypes - Stereotypes Part 2
Holiday Fortnight
I Can't Stand It
International JetSet
Enjoy Yourself (reprise)
link dead

The Specials - The Singles Collection

link dead


The Specials - Gangsters live

link dead

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home